Így fogyassz tejet, ha cukorbeteg vagy

A tej fontos tápanyag a szervezet számára, amelyből ajánlott naponta fél litert vagy ennek megfelelő tejterméket elfogyasztani. De mi a helyzet akkor, ha valaki cukorbeteg? Lehet-e tejet fogyasztani, vagy teljesen le kell mondani róla? Mennyit lehet meginni belőle? Mivel lehet helyettesíteni? – ezekre a kérdésekre segít választ adni Sárga Diána, a dietetikusa.

2016. május 25., 05:15

A tej pontos összetételét és alkotórészeit nagyban befolyásolja a tejet adó állat fajtája. Minden tej jelentős arányban vízből áll, amely ásványi anyagokat, tejcukrot, vitaminokat tartalmaz, továbbá zsírsavakból, zsírban oldódó vitaminokból, tejfehérjéből épül fel. A tej tartalmaz szénhidrátot tejcukor (laktóz) formájában, amely egy egyszerű cukor, így gyorsan szívódik fel és emeli meg a vércukorszintet.

„A tejfogyasztás nem tiltott a cukorbetegségben. Viszont szénhidráttartalmával számolni kell, amely 5 g/ 100 ml-t jelent. Arra érdemes figyelni, hogy mikor és mivel fogyasztják együtt a tejet.”

„Kalciumpótlás szempontjából pozitív, hogy ma már nagyon sok növényi tejet dúsítanak vele. A zabtej és a rizstej nem ajánlott cukorbetegeknek, mert a tejhez képest másfélszer-kétszer több gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak. A kókusztej, a mandulatej, a szójatej, a mogyorótej ihatók, de mindenképp olyat válasszanak, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot.”

Forrás:

Budai Endokrinközpont