Hipermodern kémléghajót fejleszt egy európai cég

A Thales Alenia Space, egy francia–olasz űrhajózási vállalat bemutatott egy koncepciós modellt: egy léghajót, amely ugyanolyan elven működne, mint a kémdrónok, ám azokkal ellentétben a Stratobusnak ritkán kéne leszállnia, mert az öttonnás jármű akár öt évig is a levegőben maradhat – írja az .

2016. május 24., 12:27

A Stratobus egy drón és egy műhold keveréke. Az utóbbiaknál viszont jóval olcsóbb, így költséghatékony megoldás lehet regionális megfigyelésekhez. A Stratobus kizárólag napenergiával és egyéb zöldtechnológiákkal működik.

Akár 20 kilométer magasra emelkedhet, a megfigyelési tartománya 500 kilométer lehet. Emiatt ideális eszköz lehet ipari létesítmények védelméhez, határellenőrzéshez, illetve a tengeri kalózkodás megfigyeléséhez. Ezenkívül észlelheti a tengeri szennyeződéseket, de használható időjárás-megfigyelésre, illetve tengeri forgalomirányításra is.

A fedélzeti hajtóművel a jármű stabilitása könnyen fenntartható, és külön rendszer gondoskodik róla, hogy a jármű paneljei mindig a Nap felé forduljanak. Ez a fejlesztés különbözteti meg a Stratobust a hasonlóaktól.