"Három csapással" sújtják a fájlcserélőket is

2009. május 14., 14:57

Szerző:

A francia Nemzetgyűlés május 12-én fogadta el a HADOPI (Haute Autorité pour la Diffusion des Œuvres et la Protection des Droits sur Internet) betűszóval rövidített kalózellenes törvényt. A jogszabály drákói szigorral lép fel az illegális letöltést folytatókkal szemben.

A törvény arra kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy lekapcsolják azokat az előfizetőket, akik sorozatosan megsértik a szerzői jogot azzal, hogy az oltalma alá eső tartalmakat csereberélnek az interneten. Az új jogszabály értelmében az internetszolgáltató két ízben köteles figyelmeztetni előfizetőjét, hogy függessze fel a kalózkodást. Ha ez a két figyelmeztetés nem ér célt, egy éves időtartamra felfüggesztik az illető nethozzáférését. Külön pech, hogy az ilyen módon eltávolított felhasználó köteles továbbra is fizetni a netkapcsolat havidíját, egészen addig, amíg a szerződése le nem jár, vagy ki nem telt az egyéves büntetés.

A közvélemény és az internethasználók többségének ellenérzését feltehetően az váltottak ki, hogy az informatika jelen állása szerint meglepő könnyedséggel vezethető félre bármilyen nyomozó hatóság. Jó esély van rá, hogy több ártatlannak is elküldik majd a jogsértés-ellenes figyelmeztetéseket az internetszolgáltatók.

A francia törvényhozás alsóháza 296 igen szavazattal, 233 nem ellenében fogadta el a jogszabályt - tudósított a torrentfreak.com. Szakportálok véleménye szerint ugyanakkor a nagy horderejű, internetezők millióit érintő döntést zömmel olyan képviselők hozták, akik informatikai szakértelme legalábbis megkérdőjelezhető.

Az üggyel kapcsolatos érdekesség, hogy a nagy vitákat kiváltó jogszabály még a szavazás előtt szedte első áldozatát. Az illető, Jérőme Bourreau-Guggenheim a TF1, az egyik legnagyobb francia televíziós hálózat webfejlesztésekért felelős vezetője volt. Azért rúgták ki a munkahelyéről, mert a parlamenti képviselőjének írt levelében erősen bírálta az internetezők szabadságjogait csonkító törvénytervezetet.

A jogszabály ellen az Európai Unió is szót emelt ajánlásában, amelyben kifogásolja az internethasználók, és általában a webes információáramlás ilyen jellegű korlátozását.