Ezernél több önkéntes jutott át a Mars One első tesztjén

Az első marsi telepeseket kereső Mars One hétfőn bejelentette, 1058 jelentkezőt választott ki az első szelekciós kör során.

2014. január 5., 06:30

A holland nonprofit szervezet 2023-ban szeretné elindítani egyszeri útra induló, négyfős csoportjait a Marsra, hosszú távú terveik szerint ők lennének az első állandó telepesek a bolygón. Több mint 200 ezer ember jelentkezett a Mars One listájára augusztus 31-éig. Az egyetlen kitétel, hogy a jelöltek már be kellett töltsék 18. életévüket. E-mailben értesítették azokat, akik eljutottak a következő körig, egy sokkal rigorózusabb szelekcióig.

A csapat társalapítója, Bas Lansdorp közleményében elmondta, igazi kihívás volt kiválasztani azokat az embereket, akikről úgy vélték, fizikailag és mentálisan is képesek emberi nagykövetekké válni a Marson, a missziót egyértelműen kevésbé komolyan vevő jelöltek közül. Hozzátette, néhányan például meztelenül készítették el bemutatkozó videójukat.

Az első körön túljutottak között 297 amerikai állampolgár van. A második legtöbb jelöltet, szám szerint 75-öt Kanada szolgáltatta, majd India következik 62 és Oroszország 52 jelölttel. A szervezők szerint 107 országból jelentkeztek önkéntesek.

Az első akadályt sikeresen vevő jelöltek mintegy 77 százaléka dolgozik, 15 százalékuk diák. 55 százalékuk férfi és elég fiatal: 357 ember 25 év alatti, 415-en 35 év alattiak, míg 26-an már betöltötték az 56. életévüket. A legidősebb, az első körön túljutott jelölt 81 éves.

„A rostálás következő szakaszait 2014-ben és 2015-ben tartják, azok sokkal alaposabb szimulációkat – sokat csapatokba szerveződve – foglalnak magukban, a fizikai és emocionális képességek tesztelése áll majd a középpontban” – mondta közleményében Norbert Kraft, a Mars One orvosa.

A szervezet szakemberei korábban elmondták, hogy terveik szerint tévés valóságshow keretében lehet majd követni az asztronauták kiválasztását és a felkészítés menetét, és így gyűjtik össze a missziókhoz szükséges pénzt is. Lansdorp hétfőn hozzátette, még folynak a tárgyalások médiavállalatokkal a közvetítési jogokért.

December elején a Mars One felfedte első robotmissziójának terveit is, szintén a Vörös Bolygóra. Abban reménykednek, hogy a Lockheed Martin Space Systems és a Surrey Satellite Technology Ltd. segítségével landolási robotegységet és szatellitet küldhetnek a bolygóra 2018-ban, az emberes missziók előfutáraként.

A küldetés megszervezéséhez már el is indították első közösségi pénzgyűjtő kampányukat az Indiegogo weboldalán.