Ez a három gén felel a boldogságért

Holland tudósok három olyan gént találtak, amik a boldogságért, pozitív életszemléletért felelnek. De ez nem mentség a pesszimizmusra, hiszen a hozzáállás és az életkörülmények legalább ennyire fontosak.

2016. április 27., 06:05

Holland tudósok nem kevesebbet állítanak, minthogy azonosítottak három gént, amelyek az ember boldogságáért, elégedettségéért felelnek.

Akinek a megfelelő változat jutott a boldogsággénekből, az eleve szebb színben fogja látni a világot, akinek pedig nem volt ilyen szerencséje, annak könnyen borúsra fordulhat a kedve – írja a

Híradó.hu.

„Ez a kutatás egy mérföldkő és egy új kezdet egyben. Mostantól biztosan tudjuk, hogy a boldogságnak van genetikai háttere, de mivel csak töredékét vizsgáltuk az emberek egyéniségéért felelős géneknek, sok felderítenivaló akad még” – fogalmazott az egyik szerző, Meike Bartels, az amszterdami Vrije egyetem genetikaprofesszora.

Az eredmény széleskörű nemzetközi kutatómunka eredménye: 17 ország csaknem 200 szakembere vizsgálta több mint 300 ezer ember genetikai állományát és életszemléletét.

Azt keresték, hogy az egyes gének változatai összefüggésben állnak-e az egyén boldogságával, elégedettségével, szakszerűen kifejezve: szubjektív jóllétével.

Emellett az illető esetleges lelki problémáit, betegségeit is számításba vették. Arra a meglepő eredményre jutottak, hogy átfedés van a jóllétet, a neurózist és a depressziót meghatározó gének csoportjai között.

A boldogsághoz három gént rendeltek, a depresszióhoz kettőt, a neurózishoz pedig tizenegyet.

A szóban forgó gének a belső elválasztású mirigyek működésére is hatással vannak, ami nem meglepő, hiszen régóta ismert a hormonok hatása az ember kedélyállapotára.

„A genetika csak az egyik faktor, a

környezeti hatásoklegalább ilyen fontosak” – értékelt a tanulmány egyik szerzője, Daniel Benjamin.

Mivel a boldogságot a párkapcsolatok, az egészség, a karrier, anyagi biztonság is jelentősen befolyásolja, így az orvosok óva intenek attól, hogy a rossz hangulatokat ezentúl kizárólag a génjeinkre fogjuk.