Európa retteg az idegen fajoktól

A behurcolt fajoktól félti az Európai Bizottság a kontinens biodiverzitását – derül ki a testület hétfőn kiadott közleményéből. A jövevények Brüsszel szerint ökológiai és gazdasági károkat is okoznak.

2013. szeptember 10., 06:01

A behurcolt állat- és növényfajok által okozott kárt Brüsszel évi 12 milliárd euróra becsüli. A közlemény szerint egyes, Európában eredetileg ismeretlen rovarfajok, például szúnyogok vagy lódarazsak csípése az emberre is veszélyes, akár halálos is lehet. A betolakodó idegenek ráadásul olyan őshonos európai fajokra is fenyegetést jelentenek, amelyek a táplálékláncban és az ökoszisztémában betöltött szerepük révén Európa egész környezetére hatással lehetnek. A feketecseresznye például súlyos zavart okoz az erdei élővilágban, az amerikai szürke mókus pedig kiszorítja az európai vörös mókust, írja az MTI.

Brüsszel ezért arra tesz javaslatot, hogy a tagállamok állítsanak össze listát a legagresszívebben terjedő, nem őshonos állat- és növényfajokról, az így kiválasztott idegen betolakodókat pedig tiltsák ki az unióból. Importálni, megvásárolni, felhasználni, eladni és a szabadban elengedni is tilos lesz őket.

A javaslat értelmében a tagállamoknak ki kell majd küszöbölniük, hogy bárki is tudatosan behozhassa ezeket a fajokat az unióba, emellett pedig a véletlen behurcolás lehetőségeit is azonosítaniuk kellene, és minimálisra kellene csökkenteniük. A legtöbb állat- és növényfaj ugyanis Brüsszel szerint véletlenül kerül Európába más termékek szállítása közben. A tagállamoknak a már elterjedőben lévő, fenyegetést jelentő fajok visszaszorítása érdekében is lépéseket kell majd tenniük, ha a bizottság javaslata megvalósul.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.