Erős hatással lesz a Földre a következő mágneses vihar

Az orosz Hidrometeorológiai Központ előrejelzése szerint a Földet is érintő, igen erős mágneses viharra november közepén lehet számítani.

2013. november 4., 06:01

Október utolsó hetében háromszor is erőteljes mágneses viharok tomboltak a Nap felszínén az Orosz Hidrometeorológiai Központ Alkalmazott Geofizikai Intézete szerint. A legerősebbet a központ október 30-án mérte, írja a

Stop.

A mágneses viharok forrása a Nap az 1875-ös számú aktív terület, amely a Nap nyugati részén található – nem geoeffektív, azaz az itt tapasztalható napkitörések nincsenek hatással a Földre.

A kutatók előrejelzése szerint a következő mágneses viharokra és a mágneses szférák zavarára november 10-11-én lehet számítani.

A mágneses viharok a Földön elsősorban a műszaki cikkekben, elektromos berendezésekben – illetve minden ilyen technológián alapuló eszközben – tehetnek kárt, bár egyes feltételezések szerint egészségügyi hatásai is lehetnek, mivel az agynak is van elektromos tevékenysége. Erősebb napkitörés, napszél esetében migrén alakul ki gyakrabban, de a depressziósok és a skizofréniában szenvedők is megérezhetik a mágneses erő változását.