Egyre több az ingyenes online egyetemi kurzus

Fél év alatt majdnem a duplájára emelkedett az ingyenes online egyetemi kurzusok száma a világon, jelenleg 2625 óra közül válogathatnak a tanulni vágyók – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság friss adataira a Mathias Corvinus Collegium.

2014. június 19., 20:23

Európában jelenleg 597 óra érhető el, a legtöbbet közülük a spanyol intézmények kínálják, 203-at, utánuk következnek a britek, 120-szal, majd Franciaország, ahol 81 kurzusra lehet járni virtuálisan. A kelet-közép-európai régióból egyelőre csak egy szlovákiai egyetem van jelen a piacon – írták.

A statisztikák szerint Európában a legtöbb kurzust – több mint 130-at – a műszaki területen hirdették meg a közelmúltban, ezt követik az alkalmazott tudományok, a társadalomtudományok és az üzleti tudományok, mindhárom területre nagyjából 90 egyetemi előadás-sorozat jut. A nemzetközi kínálatban gyakorlatilag mindenki megtalálhatja a kedvére valót, a görög–római mitológiával éppúgy lehet foglalkozni, mint például a bioinformatika aktuális kérdéseivel – számolt be róla az MTI.

A tendenciákat elemezve Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium igazgatója megállapította: „Döbbenetes ütemben növekszik az ingyenes internetes képzések népszerűsége, hála annak, hogy a világ legmagasabban jegyzett intézményei, a Stanford, a Johns Hopkins vagy a párizsi École normale supérieur is hirdet meg órákat. A tanulás ütemét a diákok szabják meg, még okmányt is kaphatnak a vizsgák végén, és annak megbecsültsége folyamatosan növekszik a munkaerőpiacon.”

Szalai Zoltán úgy látja, várhatóan tovább növekszik az online „szabadegyetemek” népszerűsége, de az internetes távoktatás semelyik formája sem fenyegeti a hagyományos intézményes oktatást.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.