Egyformán?

2009. december 11., 22:12

Mészáros Tamásnak a Fehér ló című írása késztetett válaszra és némi kiegészítés írására.

Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy „nem tehetünk úgy, mint ha ez az »eredmény« nem közös teljesítményünk volna, halmazati büntetése annak a kétpólusú Magyarországnak, amelynek egyik fele szellemi restsége, politikai tehetetlensége és rövidlátó pragmatizmusa miatt, másik fele pedig elvakult hatalomvágyának bűvöletében nem tudta, illetve nem akarta felfogni, mi történik”. Egy megjegyzés erejéig elhangzik ugyan, hogy „a felelősség... nyilvánvalóan egyenlőtlenül oszlik meg a magukat jobb- és baloldaliként... aposztrofáló táborok között”, és a publicisztikát is ennek megfelelően fogalmazta meg a szerző, mégsem azonosulhatok azzal az „egyet ide, egyet oda” bírálattal, amelyet a cikk képvisel.

A jobboldal, amikor azzal blamálja a baloldalt és a kormányt, hogy „merjünk kicsik lenni!”, azt üzeni a saját táborának: „Merjünk nagyképűek, beképzeltek és nagyszájúak lenni!”

Ez a stílus meghatározó a jobboldalon pártkörökben és szimpatizánsok között egyaránt. Amit a baloldal nem viszonozhat azonos hozzáállással. A jobboldal felelőssége, hogy általános tekintélyrombolás folyik az országban. Ennek következménye – többek között –, hogy tanárokat inzultálnak tanulók és szülők. Hogy egyre gyakrabban érnek atrocitások közfeladatokat ellátó dolgozókat.

Nem tartom elfogadhatónak, hogy a jobboldal által előidézett helyzetért is a kormányt tegyük felelőssé. A kormány teszi a dolgát. Nem neki róható fel, ha az ellenzék – a kormány bírálata ürügyén – országos szellemi rombolást művel, nem kevés presztízsveszteséget okozva ezzel nekünk nemzetközi téren is.

A kormány teszi a dolgát. Kevesebbet törődhet önmaga és hírneve védelmével. A kormány teszi a dolgát, és ezért – oh, borzalom – tiszteletet érdemel még akkor is, ha vezető pártját utódpártnak csúfolják. Még akkor is, ha ellenlábasai új és legújabb erőnek titulálva magukat leplezni próbálják, hogy megnyilvánulásaik alapján nagyon is ismerős gyökerekkel rendelkeznek.

Világosítson fel minket a fehér ló megjelenése!

Tóth Péter
E-mail