Egy nappal a világvége után

Valószínűleg Ön is észrevette, hogy a maják által jósolt világvége elmaradt tegnap. A NASA összeszedte a legnépszerűbb hiedelmeket becsapódó meteorokról, napviharokról és a világvégéről – és sorra megcáfolta, hogy a Föld, vagy az emberiség veszélyben lenne. Kérdések és válaszok a világvégével kapcsolatban.

2012. december 22., 17:56

Tényleg veszélyben van a Föld 2012-ben? Számos weboldal állítja, hogy eljön a világvége 2012 decemberében.

A világ nem fog véget érni 2012-ben. A bolygónk több, mint 4 billió éve jól van és a tudósok nem tudnak olyan veszélyről, ami pont 2012-höz kapcsolódna.

Akkor honnan az ötlet, hogy a világvége 2012-ben következik be?

Egy legenda szerint a sumérok által felfedezett meteorit, a Nibiru a Föld felé tart. A katasztrófát sokan eredetileg 2003 májusára várták, de mivel semmi sem történt, a katasztrófa-hívők áttették 2012 decemberére. Ezt az időpontot az ősi maja naptár alapján a téli napfordulóhoz kötötték – innen a 2012. december 21-es dátum.

A maja naptár tényleg véget ér 2012. decemberével?

Ahogy az a naptár sem ér véget december 31-gyel, amely a falán lóg mindenkinek a konyhában, a maja kalendárium sme ér véget 2012. december 21-gyel. Ez csupán a maják hosszútávú számolgatásának a vége, egy periódus vége. De utána kezdődik egy újabb periódus, akárcsak manapság január elseje.

A NASA tényleg teljes sötétséget jósol december 23-ára, vagy 25-ére?

Egyáltalán nem. Sem a NASA, sem más tudományos társaság nem jósol ilyet. Olyan rémhírek terjedtek el, hogy „az Univerzum együttállása változik meg” és ez okozza majd a teljes sötétséget. Ilyen együttállás egyszerűen nem létezik. A pletyka egyes verziói valószínűleg onnan terjedtek el, hogy Charles Bolden, a NASA egyik ügyintézője olyan üzenetet küldött ki, amiben készültséget rendel el. Ez csak a szokásos, a kormányzatnak szóló téli levél, amely sosem beszél áramkimaradásról, vagy teljes sötétségről.

Lehetséges, hogy vannak olyan bolygók, amik keresztezik a Föld útját?

A következő pár évszázadban nincsenek együttállások, de ha lennének is, ezek hatása elhanyagolható a Föld szempontjából. Ilyen esemény történt 1962-ben, 1982-ben és 2000-ben is. Mindegyik év decemberében a Föld és a Nap egy irányba állt a Tejút középpontja felé, de ez évente megismétlődik, minden következmény nélkül.

Van olyan bolygó, vagy fekete törpe csillag, amit Nibirunak, X Planétának, vagy Erisnek hívnak, amely a Föld felé tart és hatalmas pusztítással neki fog ütközni?

Niribu és a többii, a Föld felé irányuló bolygók mind internetes hoax-ok, rémhírek. Ezeknek nincs alapja. Ha az X Bolygó, vagy a Niribu létezne és a Föld felé tartana, több száz éve tudnának róla a csillagászok. Ha ezek bármelyik nekiütközne a Földnek 2012 decemberében, már szabad szemmel is láthatóak lennének. Természetesen mindez kitaláció. Az Eris igazi ugyan, egy fekete törpe, de a Naprendszeren külső részén helyezkedik el; a legközelebbi távolság, amennyire megközelítheti a Földet, az négy billió mérföld.

Mi az a sarki pólus csere-elmélet? Igaz-e, hogy a Föld kérge 180 fokkal el fog fordulni a mag körül néhány órán, vagy napon belül?

A Föld kérgének ilyen fordulás elképzelhetetlen. A kontinensek lassan mozognak ugyan (például az Antarktisz az Egyenlítő környékén volt még pár százmillió évvel ezelőtt), de a pólusok megcserélődése szempontjából mindez irreleváns. Rengeteg világvégét váró internetes portál próbálja átverni az embereket. Olyan kapcsolatot feltételeznek a mágneses pólusok és a kontinensek mozgása között, amely nincsen. A pólusok véltelenszerűen megváltozhatnak , minden 400 ezredik évben van átlagosan egy cserélődés. A tudomány mai állása szerint ez nem veszélyes a földi életre. A tudósok véleménye szerint hasonló természeti jelenség a következő ezer évben nem fog előfordulni.

Veszélyben van-e Föld 2012-ben egy becsapódó meteor miatt
?

a Földet mindig elérik becsapódó meteorok a világűrből, ám ezek veszélyessége elhanyagolható; a nagy becsapódások pedig nagyon ritkák. Az utolsó nagy becsapódás 65 millió évvel ezelőtt történt, valószínűleg ez vezetett a dinoszauruszok kipusztulásához. Napjainkban a NASA tudósai elindítottak egy olyan kutatást, ami a hasonló eseményekkel foglalkozik. Azt vizsgálják, vannak-e nagy meteoritok, amelyek a Földbe csapódhatnak. Azt már kiderítették, hogy nincs olyan aszteroida, amely akkora lenne, mint ami a dinoszauruszokat megölte. De minden kutatási eredmény hozzáférhető a NASA Near-Earth Object Program Office weboldalán, mindenki megnézheti magának az eredményeket.