Donát és Daniel

Kései utódaink, ha egyszer űrhajóba szálltok, s elhagyjátok a sztratoszférát, mindenképp álljatok meg a Hegyesi kisbolygónál, s tűzzétek ki ott a magyar zászlót. A Naprendszer eme aprócska planétáját a massachusettsi egyetem kutatói fedezték fel 1996-ban, és egy magyar tudósról nevezték el.

2015. október 7., 12:00

Aki pedig szívesen találkozna Hegyesi Donáttal, annak azért nem kell fényéveket utaznia: legutóbb a Kutatók Éjszakáján tartott előadást a Műegyetemen. Jelenleg ugyanis a Gépészmérnöki Karon tanul. Húszéves. Tudományos, szórakoztató bemutatójára elhozta Danielt is, aki egy pillanat alatt meghódította a közönséget.

Daniel másfél éves, hetvencentis, kifejezetten barátságos humanoid kisrobot. Tud integetni, bólogatni, leülni, felállni, s mindig mosolyog. Donát tervezte és programozza Danielt, aki most tanul járni, de arra is képes lesz, hogy felismerje és értse az emberi beszédet, végrehajtsa programozó „gazdája” utasításait. A Danielhez hasonló robotok hűséges segítőtársaink lehetnek a jövőben. Mondjuk, ha fáradtan hazaérkezünk, kedvenc házi humanoidunk felszolgálhatja a teát, vagy akár kitűnő laborasszisztens válhat belőle.

Hegyesi Donát nagyszabású robotfejlesztő terveit egy amerikai multinacionális cég támogatja.

A fiatalember Debrecenben született, és gyerekkorától arra készül, hogy valami különlegeset alkosson. Már általános iskolában kitűnt programozótehetségével. Mivel imád pókerezni is, létrehozott egy pókerező robotot. A gép elkészült, és szinte verhetetlen a pókerasztalnál. Alumíniumkarjaival pakolgatja a zsetonokat, közben gondolkodik: elemzi ellenfele játékát, kombinál, kiszámolja, mennyivel érdemes emelni a tétet. Donát is kihívta egy pókerpartira, de kikapott saját robotjától. E találmányával a fiú megnyerte a Magyar Innovációs Szövetség tehetségkutató versenyét, majd a fiatal tudósok uniós versenyének különdíjasa lett.

Los Angelesben, a középiskolás diákok tudományos világtalálkozóján 1800 diák vett részt. Hegyesi Donát a műszaki tudományok kategóriájában második lett. Az itt nyert pénzből kezdte fejleszteni emberszabású robotját. A nemzetközi zsűritől kapott jutalom volt az is, hogy kisbolygót neveztek el az akkor még csak tizennyolc éves, végzős gimnazistáról.

Hegyesi Donát a világűrben is jó hírét viszi Magyarországnak.

S. Zs.