Csontok kovácsai – kiropraktika

Az alternatív orvoslás nyugati irányzatai a keleti misztikát a modern tudomány kulcsszavaival turmixolták egybe, ötvözni igyekezvén így az évezredes bölcsességet a szakmai hitelesség nimbuszával. Mindez azonban csupán a megtévesztés része.

2014. szeptember 16., 11:54

Bevezetés

Valójában az alternatív medicina fogalmai – a különféle rezgések, hullámok, sugárzások, energiák, frekvenciák, kvantumok és interferenciák – a tudománytól független értelmezést kaptak. Új jelentést és hangsúlyt nyertek olyan köznapi kifejezések is, mint a természetesség, a harmónia és az egyensúly, melyek egyébként mind tartalom és mértékegység nélküli fogalmak, ezért tudományos módszerekkel nem is tesztelhetők.

Annak idején senki nem hitt Giordano Brunónak, Galileinek és Semmelweisnek, mégis megváltották a világot. Az igazság ugyanis előbb-utóbb győzedelmeskedik, még ha máglyahalált, börtönt vagy gúnyt és megvetést kell is vállalni érte – hadakoznak melldöngetve az alternatív gyógyászat hívei.

Hitük szerint „tudományuk” jelenleg ugyanolyan szembeszéllel küzd, mint amilyennel a hős tudósok szembesültek annak idején. Az ezoterikus energiák igenis léteznek, csak a tudomány szemellenzős képviselői gátolják az igazság feltárását. E felfogásban az a bökkenő, hogy egyetlen történelmi példa sem hozható fel arra, amikor néptömegek védték volna meg sikeresen a tudomány igazát a szakma képviselőivel szemben. A miszticizmus még soha nem nyert csatát a józan ész ellenében, ennek fordítottjára viszont számtalan példát találhatunk. Ebben az írásban az irracionalizmust az alternatív gyógyászat egyik ágában, a kiropraktikában tárjuk fel.

Mottó: „A kiropraktika egy tudomány, filozófia és művészet, mely a test belső öngyógyító működésével, erejével foglalkozik, az agy, a test és a gerinc összefüggésével, és ennek az összefüggésnek a gyógyulásra és egészségmegőrzésre való hatásával. Egy gyógymód, mely a test strukturális egységének karbantartására helyezi a hangsúlyt. Egy konzervatív gyógymód, mely nem alkalmaz gyógyszeres és műtéti beavatkozást. Egy módszer, mely gyógyít, karbantart és elősegíti a helyes működést, hogy az összes sejtben a rezgések a megfelelő frekvenciáján működhessenek” – ismeretlen szerző.

Kiropraktika

Az alternatív medicina ezen ágát az energiagyógyászathoz sorolhatjuk, hiszen eredetét tekintve a test életerejét hivatott karbantartani. A kiropraktika egyike a legdinamikusabban fejlődő alternatív gyógymódoknak. A csontkovácsok az USA, Kanada és Ausztrália egészségügyi rendszerének mára nélkülözhetetlen szereplőivé váltak, de Európában, közte hazánkban is egyre nő a befolyásuk.

Daniel David Palmer, a kiropraktika alapító atyja a 19. század vége felé újraértelmezte az egészség és betegség fogalmait. Palmer szerint a betegségek 95 százalékát a csigolyák elmozdulása (szubluxáció) okozza. Az általa bevezetett „vele született intelligencia” akadálytalan áramlásához ugyanis normális gerinc szükségeltetik.

Látható, hogy ez a gyógyítást célul kitűző irányzat nem a tiszta tudományosság bölcsőjében fogant, hiszen ilyesfajta átkeresztelt életerő-energiák nem léteznek, ezért nem is keringhetnek bennünk. Palmer megalkotta a neurokalométer nevű műszert, melynek darabjait szép summáért adta bérbe. A műszer természetesen az átverés része volt, hiszen nem mért semmi olyat, ami betegségekkel lett volna kapcsolatos. Be is perelték a bérlők, akik Palmer technikáját csak e műszerrel alkalmazhatták hitelesen.

A csontkovácsok módszere egyébként a gerincmanipuláció (igazítás), melynek során a „doktor” az úgynevezett nagy sebességű, alacsony amplitúdójú nyomástechnikát alkalmazza. Lefordítva, hirtelen nagy erővel ránt rajtunk egyet a csontkovács. A kiropraktika nem csupán gyógyít, hanem diagnosztizál is, sőt a betegségek megelőzéséhez is lehet előkezeléseket alkalmazni.

A hibás elméleti alapok ellenére nem zárhatjuk ki, hogy mégiscsak működik ez a technika. Nézzük, mit hoztak a hatásosságot vizsgáló tanulmányok. Először is a nem gerinccel kapcsolatos bajok, például asztma, szívbetegség, süketség, fertőző betegségek esetén a terápia egyértelműen hatástalannak bizonyult, csakúgy, mint a nyakfájás esetében, ahol a beavatkozások zöme nem hozott javulást.

A derékfájásnál azonban a korábbi összegző adatok szerint a kiropraktika hatékonysága megközelítette a hagyományos terápiákét. A későbbi szisztematikus vizsgálatok, melynek során a hozzáférhető publikációk adatait elemezték, ezt a pozitív hatást sem tudták megerősíteni.

Az úgynevezett Cochrane-szemle is ugyanezt hozta ki a kiropraktika deréktáji fájdalmakra való hatását illetően: alig valami, ha egyáltalán. Akad egy-két egyéb bibi is. Az egyik az, hogy, bár kis gyakorisággal, de a kiropraktika módszere komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. A hirtelen rángatások miatt ugyanis a csigolyaverőér (arteria vertebralis) megsérülhet, melynek nyomán vérrög képződhet, ami ha órákkal vagy napokkal később elszabadul, elzárhatja az eret, s ezzel szélütést, vagy súlyosabb esetben halált is okozhat.

Több ilyen esetre is fény derült. Törések és húzódások is lehetnek a kezelés következményei. Ráadásul az amerikai csontkovácsok az indokoltnál több alkalommal kérnek röntgenvizsgálatot – a feltételezések szerint a nagyobb haszon miatt –, aminek a hosszú távú hatásait még nem ismerjük. Egy további probléma, hogy a csontkovácsok a konvencionális terapeutáknál jóval drágábban dolgoznak.

A modern kiropraktika – George J. Goodheart által megalkotott – kineziológiaelmélete szerint a betegségek azonosíthatók az izmok megtapogatása révén. Az elméletet tesztelő kísérletek azonban nem igazolták vissza annak helyességét (nem keverendő a kineziológia tudományos ágával!). Az utóbbi évek fejleménye, hogy a csontkovácsság két ágra szakadt, „ortodoxokra” és „haladókra” (mixerek). Az előbbiek folytatják az alapító atya szent miszticizmusán alapuló mindent gyógyítás tradícióját, a dezertőrök azonban egy pragmatikus irányvonalat kezdtek el követni: elhagyták a blabla metafizikát, s lemondtak arról az igényről is, hogy módszerük minden betegségre alkalmazható.

A „haladó” irányzat képviselői kizárólag a mozgásszervi problémákra fókuszálnak, és gyakran bevonják a főáramú orvoslás technikáit is, például testgyakorlatok, masszázs, fizikoterápia. Sokan közülük nem is fogadják el, hogy „tudományukat” az alternatív medicinához sorolják, szerintük a kiropraktika egy rendes gyógyító szakma.

Egy fontos probléma, hogy a csontkovácsok gyakran az oltások ellen buzdítják pácienseiket, sőt sokan az alternatív medicina más ágait illetően (például akupunktúra) is praxist folytatnak.

Mindent összevetve: semmiképp nem érdemes csontkovácshoz menni, ha nem mozgásszervi bajunk van vagy ha a nyakunk sajog. Ha a hátunk fáj, és a gyógyulás mellett ezoterikus élményekre is vágyunk, akkor megkockáztathatjuk a kiropraktikát, de tartsuk észben, hogy nagyobb rizikót vállalunk, mintha „sima” orvoshoz vagy gyógymasszőrhöz mennénk, sőt az a veszély is fennállhat, hogy egy kezdődő komoly betegségünk marad észrevétlen. Nehéz megítélni, hogy örvendetes-e vagy inkább tragikus, hogy nálunk a kiropraktika orvosi diplomához kötött.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.