Botox segíthet a borderline-személyiségzavarban szenvedőkön

Gyógyításra is használható a botox a Semmelweis Egyetem új kutatása szerint. 

2022. szeptember 28., 10:29

Szerző:

A homlokba injekciózott botox segíthet egyes pszichés betegségek kezelésében a Semmelweis és a Hannoveri Egyetem új, közös kutatása szerint. A Scientific Reports nevű szaklapban megjelent tanulmány kifejti, hogy a vizsgálatba bevont borderline személyiségzavarban szenvedő, botoxolt nőknél csökkent az agy negatív érzelmek feldolgozásáért felelős területének aktivitása – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

A depresszió kezelésében is hatásos a vegyület

A vizsgálatban 45 borderline személyiségzavarral élő nőt vontak be. Olyan borderline betegeket vizsgáltak, akik az olyan negatív érzelmeket, mint a düh vagy a félelem, nehezebben tudják kontrollálni, ezért szélsőséges személyiségjegyek és érzelmi megnyilvánulások nehezítik meg a társadalmi integrációjukat. A vizsgáltak egyik csoportja botox injekciót kapott, a másik csoportja akupunktúrás kezelésen esett át. A vizsgálatok előtt és után úgynevezett go/no go választásos feladatot kellett végrehajtaniuk: meg kellett állniuk, hogy különböző társasági szituációkra reagáljanak, melyeket egy számítógépen prezentáltak nekik. Mindeközben fMRI felvételeket készítettek a vizsgálatban részt vevők agyáról, és azt tapasztalták, hogy az injekcióval kezelt pácienseknél csökkent az agy amygdala régiójának aktivitása, amely a negatív érzelmek feldolgozásért felelős. Először tudták tehát tudományosan bizonyítani, hogy a botox módosíthatja a pszichés problémák idegrendszeri tüneteit. 

2020 óta vizsgálják a botox idegrendszeri hatását. Akkor az esetleges antidepresszáns hatásokra fókuszálva megállapították, hogy az injekció hatékony nem csak a már kifejlődött depresszió kezelésében, de a depresszió kialakulásának megakadályozásában is. 

(Kiemelt fotónk illusztráció: Peakstock / Tudományos Fotótár/ LDA / Tudományos Fotótár via AFP)