Belélegezhető oxigént vont ki a Mars ritka légköréből a NASA

Ez volt az első olyan technológia, amely elősegítheti, hogy a jövőbeni missziók egy másik bolygó „földjéből élhessenek”.

2021. április 22., 10:40

Szerző:

A Perseverance marsjáró kísérleti eszköze kedden hajtotta végre az úttörő kísérletet a vörös bolygón. A kutatórover MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) elnevezésű, kenyérpirító-nagyságú eszköze a Mars légkörének szén-dioxidjából állított elő 5 gramm tiszta oxigént, amely egy asztronauta lélegzéséhez 10 percre lenne elég – írja az MTI a NASA információi alapján.

Az amerikai űrhivatal közleményében kiemelte: először sikerült kinyerni egy másik bolygó környezetéből olyan természeti erőforrást, amelyet az ember közvetlenül felhasználhat. Trudy Kortes, a NASA Űrtechnológiai Misszióigazgatóságának vezetője úgy fogalmazott, hogy a MOXIE nemcsak az első eszköz, amely egy másik bolygón oxigént állít elő, hanem a maga nemében az első olyan technológia is, amely elősegítheti, hogy a jövőbeni missziók egy másik bolygó „földjéből élhessenek”.

Az eszköz elektrolízissel dolgozik: magas hőmérsékleten választja szét a szén-dioxid-molekulákat, és állít elő oxigént. A Mars légköre, amelynek sűrűsége csak 1 százaléka a Földének, 95 százalékban szén-dioxidból áll. A fennmaradó 5 százalékot elsősorban molekuláris nitrogén és argonok teszik ki, oxigén elhanyagolható nyomokban van csak jelen a Marson.

A bőséges oxigénkészlet azonban kritikus fontosságúnak tekinthető a vörös bolygó esetleges emberi felfedezéséhez, mind az űrhajósok számára a belélegezhető levegő fenntartható forrásaként, mind pedig a hazarepüléshez szükséges rakétaüzemanyag összetevőjeként. A Marsról indított rakéták űrbe juttatásához különösen nagy mennyiségre lenne szükség. 

A NASA számításai szerint négy űrhajós Marsról történő felszállásához 7 tonna rakétahajtóanyagra és 25 tonna oxigénre van szükség. Egy egytonnás oxigénkészítő eszköz Marsra szállítása sokkal praktikusabb, mint 25 tonna oxigéné – magyarázta Michael Hecht, az MIT tudósa, a kísérlet vezető kutatója, majd hozzátette: a Marson élő és dolgozó asztronautáknak egy évre mintegy egy tonna oxigénre lenne szükségük.

A MOXIE óránként tíz grammnyi oxigént tud előállítani. A tudósok a következő két évben még legalább kilenc alkalommal akarják beindítani különböző körülmények között és a működés sebességét is változtatva. A sikeres oxigénelőállító kísérlet egy nappal követett egy másik úttörő eseményt, amiről a 168.hu szintén beszámolt: először emelkedett fel egy másik bolygó felszínéről az apró helikopter. A MOXIE-hoz hasonlóan az Ingenuity nevű kétrotoros helikopter is a Perseverance űrszondával utazott a Marsra, amelynek elsődleges feladata a vörös bolygón évmilliárdokkal ezelőtt élt esetleges ősi mikrobák nyomainak felkutatása.

(Kiemelt kép: NASA/JPL)