Bajban lehetnek a férfiak a légszennyezés miatt

Aggasztó összefüggést találtak a kutatók a légszennyezés, és a spermiumok mozgékonysága között. 

2022. február 19., 14:40

Szerző:

Sanghajban és környékén több intézménnyel kapcsolatban álló kis kutatócsoport bizonyítékot talált arra, hogy az erősen szennyezett területeken élő férfiaknál a spermiumok mozgékonysága csökkenhet – írja a Medicalxpress. A JAMA Network Open című szaklapban megjelent tanulmányukban a csoport leírja, hogy több ezer Kínában élő férfi orvosi adatait tanulmányozták.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az Észak-Amerikában, Ausztráliában és Európában élő férfiak spermiumszáma az 1970-es évek óta csökken. A tudósok nem tudják, hogy ez miért történik, de elméletük szerint valószínűleg a légszennyezéssel függ össze. Az elmúlt években több tanulmányt is végeztek, amelyek megpróbálták jobban megérteni a spermiumok egészsége, és a részecskékkel járó légszennyezés közötti kapcsolatot.

A tanulmányok viszont vegyes eredményeket hoztak. Ebben az új kísérletben a kínai kutatók Kína 130 városában működő termékenységi klinikák 33 876 férfi páciensének egészségügyi adatait tanulmányozva igyekeztek összefüggéseket találni.

A kutatók nem találtak összefüggést a páciensek által termelt spermiumok száma, sem a spermiumok koncentrációja, és a légszennyezettség szintje között. A mozgékonysággal kapcsolatos mintázatokat azonban láttak. Azt találták, hogy a legkisebb típusú részecskék magas koncentrációjával rendelkező területeken élő betegeknél volt a legalacsonyabb a spermiumok mozgékonysága. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Sanghai. fotó: Johannes EISELE / AFP)