Semmit sem érnek a vitaminok a koronavírussal szemben?

Egy új tanulmány szerint a vitaminok nem csökkentik a koronavírussal felrőzött betegek halálozásának kockázatát.

2022. február 21., 07:21

Szerző:

Az immunerősítő kiegészítők, például a C-vitamin, a D-vitamin és a cink szedése nem csökkenti a COVID-19 okozta halálozás esélyét – derül ki a Toledói Egyetem tanulmányából.

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy táplálékkiegészítőket egyesek a biztonságos és bevált vakcinák alternatívájaként népszerűsítik. A tanulmány vezetőszerzője, Dr. Azizullah Beran szerint – az irántuk mutatkozó tartós érdeklődés ellenére – azonban kevés bizonyíték van arra, hogy ezek a stratégiák valóban működnének.

A kutatás során Beran és munkatársai 26, a világ minden tájáról származó, lektorált tanulmányt tekintettek át, amelyekben több mint 5600 kórházban kezelt koronavírusos beteg szerepelt. Elemzésük során pedig úgy találták:

nem csökkent a halálozási arány azoknál a betegeknél, akik valamilyen vitamint szedtek azokkal a betegekkel szemben, akik semmilyen táplálékkiegészítővel sem éltek.

Dr. Ragheb Assaly, a Toledói Egyetem orvosprofesszora szerint a táplálékkiegészítőkkel ellenben tényleges, bizonyított megoldást csak a védőoltás jelenthet a koronavírussal szemben.

Ennek ellenére is érdemes D-vitamint szedni? 

Ugyanakkor egy korábbi cikkünkben beszámoltunk egy másik tanulmányról, miszerint: szoros kapcsolatot mutatnak az Izraelben elterjedt vitaminhiány és a betegek halála, illetve a betegség súlyos lefolyása között. A Bar Ilan Egyetem és a Galilei Orvosi Központ kutatói szerint

a D-vitamin szintjének emelése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Coviddal fertőzött betegeknél csökkenteni lehessen a halálozás és a betegség súlyos lefolyásának kockázatát. Meg lehet jósolni, hogyan járnak az emberek, ha megfertőződnek, pusztán életkoruk és D-vitamin-szintjük alapján.

 

(Kiemelt kép: 2020.10.14., Franciaország: D3-vitamin és C-vitamin Acerola a gyógyszertárban. Fotó: BURGER / Phanie via AFP)

Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT népszerűsége, a médiában megjelenő hírek azonban csak az alkalmazás intelligens válaszokat generáló tulajdonságát emelik ki egy tanulmány szerint, miközben elrejtik a veszélyes oldalát a fogyasztók elől: a bűnözők ugyanis visszaélhetnek a chatbottal, így elősegíthetik, hogy viszonylag alacsony költséggel, automatizált módon lehessen tömeges csalási kampányokat létrehozni, ez pedig az eddigieknél is nagyobb adathalász-támadások új hullámát idézheti elő.

2023. március 16., 16:15

Tovább csökkent a születéskor várható élettartam az Európai Unióban; 2021-ben az előző évhez képest kis mértékben, 0,3 évvel csökkent, 80,4-ról 80,1 évre esett vissza, ami feltehetően a halálozási arány koronavírus-járvány miatt bekövetkezett növekedésével van összefüggésben, közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.