A tudomány szerint ekkor kell kávézni

A legoptimálisabb időpont a reggeli kávézásra 9:30 és 11:30 óra között van – állítja Steven Miller idegkutató. Az időpont gondos kiválasztása fontos abból a szempontból, hogy ne alakuljon ki tolerancia a kávéval szemben.

2014. január 9., 06:33

Miller szerint az egész a fájdalomcsillapítókhoz és az antibiotikumokhoz hasonlóan működik. Ezeket is csak akkor szabad bevenni, ha szükség van rájuk, hogy ne alakuljon ki védettség az emberben.

A különbség az, hogy a koffeinnel nem a fájdalom/élvezet érzékelését akarjuk megváltoztatni, hanem az éberséget. Mint ahogy nem veszünk be bivalyerős fájdalomcsillapítókat egy egyszerű fejfájásnál, nem érdemes koffeint vinni a szervezetbe akkor, amikor a testünk amúgy is éberebb állapotban van.

Ehelyett akkor kell kávézni, amikor a testünk túljut ezeken az éberségi csúcsokon, amelyeket a belső biológiai óra határoz meg. A doktorandusz szerint a legtöbben amúgy is túlzásba visszük a koffein bevitelét, legalább olyan időpontokba tegyük, amikor tényleg értelme van – írja az Index.

A kutató szerint a vér kortizolkoncentrációjának és a test éberségének köze van egymáshoz, ezért meghatározta azokat az időpontokat, amikor csúcson van a kortizol koncentrációja. Ez 24 órás ritmusokban váltakozik, így reggel 8–9 között például csúcson van, ekkor nem érdemes kávét inni. Dél és 1 óra között sem, valamint reggel 5:30–6:30 között sem. A leghatékonyabb akkor a koffein, ha 9:30 és 11:30 között visszük be, ekkor ugyanis éppen leesik a kortizol koncentrációja a vérben.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.