A hormonterápia kifejezetten árt mellrák esetén

Amerikai kutatók szerint a hormonterápia megsokszorozza a daganatokban található mutációk számát, ezért a kezelés után újra ki kell értékelni a betegek állapotát.

2016. augusztus 10., 15:21

Több mellrákfajtáról is köztudott, hogy növekedésnek indul a női hormonok, kiváltképp az ösztrogén hatására. Az ösztrogénszintet csökkentő gyógyszerek pedig általában csökkentik a daganat méretét és a rák kiújulásának esélyét. Egyes esetekben azonban a daganat ellenálló lesz a kezelésre, és növekedni, terjedni kezd.

A Washington Egyetem legújabb kutatása ezekkel a daganatokkal foglalkozott, feltárva komplex genetikájukat és a hormonmegvonásra adott válaszaikat.

„A hormonérzékeny, ösztrogénreceptor pozitív daganatok korántsem egyformák. Mindegyik másképpen reagál a hormonterápiákra, genetikai változások indulnak meg bennük, ami meghatározhatja, hogy milyen kezelést érdemes adni a daganat eltávolítása után” – idézi az

Eurekalert!a tanulmány egyik szerzőjét, Elaine R. Mardis-t.

A kutatók huszonkét emlődaganatot vizsgáltak a négy hónapos hormonkezelés előtt és után. A kezelés fő célja, hogy a daganatot összezsugorítsa az eltávolító műtét előtt. A kezelés után sok új mutációt fedeztek fel a ráksejtek génállományában. Más, korábban is megtalálható variánsok pedig elterjedtek.

„A környezeti stressz hatására a rák menekülő utakat keres, ezért boldogulunk olyan nehezen a hormonérzékeny daganatokkal” – mondta el a kutatás másik szerzője, Matthew J. Ellis onkológus.

A vizsgált huszonkét tumorból tizennyolcban jelentek meg új mutációk a kezelés után. Elaine R. Mardis szerint ebből az következik, hogy a hormonterápia után újra ki kell értékelni a betegek állapotát, hogy a megfelelő utókezeléssel csökkenteni lehessen a visszaesés kockázatát.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.