A három Éva

2016. április 25., 11:12

Megkérdezték egyszer Edward Albee-t, a Pulitzer-díjas amerikai drámaírót, aki a Három magas nő című színdarabjáért kapta e kitüntetést, kiket tart a modern dráma legkiemelkedőbb alakjainak. Azt válaszolta: „Kedvenc szerzőm természetesen Albee.” Majd hozzáfűzte gyorsan: „Félretéve a tréfát, meggyőződésem, hogy a modern drámairodalomnak csak két igazi óriása van, Csehov és Beckett.”

A Három magas nőt a Sanyi és Aranka Színházban mutatták be Cserje Zsuzsa rendezésében.

– A három nő valójában ugyanaz a személy három különböző életkorban: a fiatal lány, aki még nem sokat tud az életről, a középkorú, érett asszony, aki azt hiszi, már sokat tud, és az öregasszony a halál mezsgyéjén, aki már valóban tud mindent. A nő három életkora régóta témája a művészetnek, hiszen a sors szálainak egymásba szövését és az élet múlását szimbolizálja – beszél a darabról Cserje Zsuzsa a 168 Órának.
Évtizedek óta készült színpadra állítani Albee remekművét.

– Pontosan tudtam, csak akkor lehet belőle előadás, ha megtalálom azt a színésznőt, aki képes eljátszani egy kilencven körüli öregasszonyt és megbirkózik a stílusában is nehéz és hosszú szöveggel. Tímár Éva az ideális főszereplő. Már tíz éve próbálom meggyőzni, vállalja a szerepet. Most igent mondott, hozzátéve: köszöni, hogy kitartottam az elképzelésemmel. A középkorú énjét Igó Éva, a fiatalt Illésy Éva alakítja. Harmonikus és katartikus volt a próbaidőszak a három Évával – meséli Cserje Zsuzsa.
A darabot legközelebb május 26-án játsszák a Sanyi és Aranka Színházban.