A csillagászok sem tudják, mi várható 2013 végén

Jó formában bukkant elő a Nap mögül az ISON, és kérlelhetetlenül közeledik a csillag felé. Ilyen méretű üstököst ilyen kis naptávolságban fél évszázada nem figyeltek meg, ezért senki nem tudja, mi várható pontosan 2013 végén.

2013. augusztus 26., 06:04

A fél éve az évszázad üstökösének kikiáltott ISON az elmúlt két hónapban elrejtőzött a csillagászok szeme elől, mert a Földről nézve éppen a Nap átellenes oldalán tartózkodott. A NASA kezdeményezésére az űreszközökkel dolgozó, valamint a földi hivatásos és amatőr csillagászok összehangolt észlelési kampányt (Comet ISON Observing Campaign, CIOC) indítottak a nem mindennapi égitest megfigyelésére, írja az

Origo.

A CIOC egyik vezető kutatója, Carey Lisse a képek és más mérések alapján úgy véli, hogy az üstökös magját naponta 1 millió kg gáz és 54,4 millió kg por hagyja el. Átmérőjét legfeljebb 4,8 km-esnek becsülik, tömege 3 millió és 3 milliárd tonna között lehet.

Az üstökös november 28-án 1,16 millió km-re halad el a Nap izzó felszíne fölött (ez nagyon kis naptávolságnak számít, vagyis az ISON egy úgynevezett napsúroló üstökös). Látszó fényessége ekkor a teliholdét is elérheti, így a nappali égbolton is láthatjuk.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.