A brit iskolákban nincs több kreacionizmus

Állami fenntartású iskolákban ezentúl nem taníthatják az áltudományos kreacionizmust – döntött a brit kormány.

2014. június 19., 17:47

Az evolúciót tagadó „intelligens tervezés” már 2012-ben tiltólistára került, akkor azonban csak azt mondta ki az oktatási minisztérium, hogy az újonnan létrejövő iskolákban – köztük a szintén állami támogatást élvező, 2011-ben megjelent, többnyire vallásos szervezetekhez köthető, úgynevezett szabad iskolákban – nem lehet a tananyag része a kreacionizmus.

Most azonban az összes, már működő, költségvetésből fenntartott iskolára kiterjesztették a tiltást.

A teremtéstörténet tudománnyal felturbózott változata ellen az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) már 2007-ben elfogadott egy határozatot, amely kimondta, hogy a kreacionizmus világszerte valódi fenyegetést jelent a közoktatásra.

Szerbiában például 2004-ben Ljiljana Csolics oktatási miniszter javaslatára nemcsak hogy lehetővé vált a kreacionizmus oktatása, de egy hétre még az evolúció oktatását is felfüggesztették, de végül a döntést visszavonták, a miniszter lemondott.

Az Egyesült Államokban különösen hódít a kreacionizmus: a Gallup 2012-es felmérése szerint az amerikaiak 46 százaléka elhiszi, hogy a világot az elmúlt 10 ezer évben teremtették – ez egyébként az úgynevezett fiatalvilág-elmélet. A kreacionizmusnak van egy „kompromisszumkészebb” változata is: eszerint a Föld valóban 4,5 milliárd éves, de keletkezésében egy tudatos teremtő játszott szerepet.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.