A 21. század lakása

Húsz év munkája kellett ahhoz, hogy a XIII. kerületben az önkormányzati bérlakások kedvezőtlen szerkezete megváltozzon – mondta a 168 Órának Tóth József polgármester, miután a napokban átadta az ország első, száz lakásból álló passzívházát, amely 2,3 milliárd forintos, kizárólag önkormányzati költségből épült fel.

2015. február 7., 19:53

Míg korábban a kerületben az önkormányzati bérlakások kétharmada volt szükség- és komfort nélküli lakás, addig mára az összkomfortos, komfortos és félkomfortos lakások aránya meghaladja a hetven százalékot.

A passzívház olyan épület, amelynek a hőveszteségét már a tervezéskor minimalizálják. A német Darmstadt Passivhaus Institut szabványai alapján épült XIII. kerületi épületegyüttes energiafelhasználása 84 százalékkal kevesebb, mint az átlagos házaké: a fűtés havonta átlagosan 2 336 forintba kerül lakásonként, a lakás méretétől függetlenül.

Tóth József szerint a kerületben 2002 óta majdnem ötszáz önkormányzati lakást építettek, ami mintegy ezer család helyzetén javított. Eddig a passzívházi lakások negyven százalékát adta ki az önkormányzat.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.