Hétszázezer ember már belehalt, de titkolják a borzalmas fertőzést, nehogy világméretű pánik törjön ki

2019. április 8., 18:06

Szerző:

Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok veszélyeiről már elég sokat írtak, de van egy hozzájuk hasonló, sokkal kevésbé ismert, a világ egészségügyi helyzetére hasonló nagyságrendű kockázatot hordozó kórokozócsoport:

a gombaölő szereknek ellenálló gombák.

– írja a G7. A New York Times hosszú cikkben foglalkozik a candida auris nevű gomba okozta fertőzésekkel, amelyek mostanra már aggodalomra okot adó mértéket értek el. A kórokozót első alkalommal 2009-ben mutatták ki egy japán páciens fülében. Akkor nem tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget, hiszen a candidákat jellemzően könnyen ki lehet iktatni széles körben használt gombaölő szerekkel.

A candida aurist azonban nem: egy New Yorki kórházban például még a csempéket is le kellett verni a kórteremben, ahol korábban egy fertőzött beteget kezeltek.

Az igazolt esetek sorát egyebek mellett venezuelai, spanyolországi, dél-afrikai, indiai és pakisztáni esetek gyarapítják. Magyarországi felbukkanásáról egyelőre szerencsére nem tudni.

Az Egyesült Államokban eddig 587 fertőzést azonosítottak. A gomba a gyenge immunrendszerűekre veszélyes, és magas a halálozási arány: a fertőzöttek közel fele 90 napon belül meghal.

F016/1373
Fotó: Science Photo Library

A aggasztó és különös jelenség oka Jacques Meis holland mikrobiológus szerint, hogy a mezőgazdaságban világszerte óriási mennyiségben használnak gombaölő szereket a termények rothadásának megakadályozására. Ezek a talajba is belekerülnek.

A Washingtoni Egyetem orvostudományi kara jelenleg már 162 ezerre teszi az amerikai áldozatok éves számát, a világ egészére pedig 700 ezer a becslés.

Az érintett egészségügyi intézmények igyekeznek titokban tartani az eseteket, nehogy fertőzési gócként bélyegezzék meg őket. Legfeljebb csak a szakhatóságokat értesítik.