Súlyos betegséggel küzd a Star Wars sztárja, nem tudni, játszhat-e még valaha

A Star Wars filmek egyik fiatal szereplőjét, Anakin Skywalkert alakító színészt skizofrénia miatt kezelik.

2024. március 18., 15:30

Szerző:

Skizofréniát diagnosztizáltak a Star Wars színészénél Jake Lloydnál, aki a fiatal Anakin Skywalkert alakította a Baljós árnyakban. Betegségét 2008-ban diagnosztizáltak, és a 2023-as teljes mentális összeomlás után most lábadozik – írja az Index.

A Baljós árnyak 25. évfordulója előtt a fiatal Anakin Skywalkert játszó gyerekszínész, Jake Lloyd édesanyja a fia évek óta tartó mentális egészségügyi küzdelmeiről beszélt, valamint arról, hogy végre úgy tűnik, kezd jobban lenni – írja az NBC News. Jake Lloyd mindössze 8 éves volt, amikor George Lucas ráosztotta a fiatal Anakin Skywalker szerepét a Star Wars előzménytrilógiájának első részében, a Baljós árnyakban. Ezután nem sokkal azonban visszavonult a színészkedéstől.  Jake Lloyd édesanyja, Lisa Riley tagadja, hogy a fia szakmával való felhagyásának bármi köze lenne ahhoz, hogy a Star Wars előzményfilmje annak idején heves visszatetszést váltott ki a rajongókból.

Nem a Star Wars miatt hagyta abba a színészkedést

A most 35 éves férfinál 2008-ban diagnosztizáltak skizofréniát. Az édesanyja szerint ez a történtektől függetlenül is megtörtént volna. „Szerintem ez genetikai eredetű. És a pszichiátere is egyetért ezzel” – mondta az édesanya, aki hozzátette, hogy a Baljós árnyak bemutatása után megvédte fiát a negatív reakcióktól. „Csak biciklizett odakint, játszott a barátaival. Nem tudta. Nem érdekelte. Mindenki olyan nagy ügyet csinál ebből. És ez eléggé idegesítő számomra, mert Jake még kisgyerek volt, amikor kijött a film, és nem igazán érezte ezt az egészet, mert nem engedtem, hogy online legyen” – mesélte Lisa Ridley.

Elmondta azt is, hogy nem a Star Wars miatt hagyta abba a színészkedést, ennek inkább a családjukhoz volt köze, mint mondja, épp akkor esett szét a házassága is. „A dolgok bizonytalanok és durvák voltak. És Jake-nek már nem tűnt túl szórakoztatónak a meghallgatás. Jake imádta a Star Wars forgatását. Annyira jól érezte magát. Szeretném, ha eléggé meggyógyulna ahhoz, hogy egy kicsit is szerepelhessen valamiben (...). Jelenleg nem tudna, de sosem lehet tudni, mennyit fog fejlődni” – jegyezte meg.

Jake Lloyd március 5-én ünnepelte 35. születésnapját. Édesanyja szerint a középiskolában kezdtek gondjai lenni, ekkor már a skizofrénia korai jeleit mutatta. A paranoid skizofréniát azután diagnosztizálták nála, hogy otthagyta a főiskolát. Lisa Ridley elárulta, hogy fiának 2023-ban volt egy mentális összeomlása, miután megállt egy autóval az út közepén, és dugót okozott. „Leállította az autót (...) Rengeteg kiabálást és sikoltozást hallottunk. Az odaérkező rendőrök feltettek Jake-nek néhány kérdést, ő válaszolt nekik, de egyiknek sem volt értelme” – idézte fel a történteket Lisa.

Jake Lloyd most a 10. hónapját tölti egy mentális egészségügyi rehabilitációs intézetben. Édesanyja szerint már sokkal jobban van. „Jobban viszonyul az emberekhez, és egy kicsit szociálisabbá vált, ami nagyon jó” – tette hozzá. „Olyan, mintha visszakapnánk a régi Jake-et” – mondta Lisa Ridley.

Jake Lloyd édesanyja azt is elárulta, hogy figyelemmel kíséri a Star Wars-univerzumot, és rajong az Ahsoka című sorozatért. „Az emberek azt hiszik, hogy utálja a Star Wars-t, de épphogy imádja az összes új Star Wars-filmet és sorozatot” – tette hozzá az édesanya.

(Kiemelt képünkön: STAR WARS: EPIZÓD I. - A FANTOMOS MENNYORSZÁG Jake Lloyddal a forgatáson. Fotó: LucasFilms / Walt DIsney / ChristopheL gyűjteménye az AFP-n keresztül)