5 isteni nyári leves, amit 5 perc alatt össze lehet dobni

Íme 5 könnyű és gyors recept, ami a legnagyobb forróságban is jól tud esni.

2021. július 4., 14:19

Szerző:

Sárgadinnye krémleves

 

Ezt az ízletes krémleves édessége miatt akár desszertként is tökéletes.

Mennyiség: 4 adag

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgadinnye
  • 2,5 dl habtejszín
  • 3 ek. sűrített tej 
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 dl tej 

Elkészítés:

  1. Egy kanál segítségével vájjuk ki a dinnyét a héjából, majd turmixoljuk össze a vaníliás cukorral és a sűrített tejjel.
  2. Keverjük hozzá a habtejszínt. Ha édesebb a kelleténél, adjuk hozzá a tejet. 2-3 óra hűtés után a legfinomabb.

Hideg paradicsomleves

Akik szeretik az olasz minestrone levest, biztosan nem fognak csalódni ebben a receptben.

Mennyiség: 4 adag

Hozzávalók:

  • 1 tk. olivaolaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1tk. só
  • 1 tk. bors
  • 1 tk. szárított vagy friss bazsalikom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tk. turbolya
  • néhány mentalevél

Elkészítés:

  1. A paradicsomok alját keresztben bevágjuk, majd néhány percre forró vízbe tesszük. A forró vízből kivett paradicsomokat jeges vízbe tesszük. Néhány perc múlva ha a paradicsom lehűlt, akkor már könnyedén meg tudjuk hámozni.
  2. Az apróra vágott vöröshagymát az olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát is, és együtt pirítjuk tovább.
  3. Hozzátesszük a meghámozott és apró kockára vágott paradicsomot és a fűszereket.
  4. Fedő alatt puhára főzzük majd botmixerrel összeturmixoljuk.
  5. A paradicsomos pürét felöntjük annyi zöldséglevessel, hogy elérje a megfelelő állagot. Ehhez használhatunk leveskockát is. Lehűtve tálaljuk.

Fotó: Shutterstock

Tejfölös zöldbableves

A hagyományos ízek kedvelői odalesznek ezért  a gyors zöldbableves receptért.

Mennyiség: 4 adag

Hozzávalók:

  • fél kg zöldbab
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 175 ml tejföl
  • 1 tk. paprikakrém
  • 1 tk. ecet
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • 2 ek. olaj
  • 1,5 ek. liszt
  • 2,5 dl víz
  • leveskocka

Elkészítés:

  1. A megtisztított, felaprított zöldbabot kb. 2,5 l vízben egy leveskockával feltesszük főni, beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát, a szétpaszírozott fokhagymát, sóval, borssal és pirospaprika krémmel ízesítjük.
  2. Amikor a zöldbab megpuhult, kidobjuk a vöröshagymát és berántjuk a levest. A rántáshoz a 1,5 ek lisztet 1 fakanálnyi zsíron vagy 2 ek. olajon világosra pirítunk, a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, és felengedjük hideg vízzel. A levesbe keverjük a tejfölt, hozzáadjuk az ecetet, felforraljuk és frissen tálaljuk.

Mediterrán zellerleves

A különleges ízek kedvelőinél ez a leves telitalálat lesz, és amilyen finom, olyan könnyű az elkészítése is!

Mennyiség: 4 adag

Hozzávalók:

  • 10 dkg zeller
  • 2 db zellerlevél
  • 1 db paradicsom
  • 1 ek. margarin
  • bazsalikom ízlés szerint
  • 1 db leveskocka
  • só, bors
  • 1 liter víz

A gombóchoz:

  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál búzadara

Elkészítés:

  1. A zellert megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A margarint megolvasztjuk, és megpároljuk rajta a zellerkockákat. Rászórjuk a bazsalikomot, kevés vizet öntünk rá, majd lefedve 10 perc alatt puhára pároljuk.
  2. Ezután felöntjük 1 l forró vízzel, és beledobjuk a leveskockát. Amíg felforr, a tojást felütjük, egy villával felverjük, és kanalanként hozzákeverjük a búzadarát.
  3. A levest takarékra tesszük, és egy kiskanál segítségével beleszaggatjuk a grízgombócokat. Amikor a gombócok készre főttek, a levest levesszük a tűzről. Beletesszük az apró kockákra vágott paradicsomot, és lefedve 5 percig állni hagyjuk. Tálaláskor megszórjuk friss, finomra vágott zellerlevéllel.

Fotó: Shutterstock

Bazsalikomos cukkinileves

Elsőre ránézésre meglepő lehet ez a kombináció, de ez egy igazi könnyed, frissítő zöldségleves, amit kár nem kipróbálni!

Mennyiség: 4 adag

Hozzávalók:

  • 4 db cukkini
  • 3 db sárgarépa
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. bazsalikom
  • 5 dl zöldség alaplé (helyettesíthető leveskockával is)
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 1 csipet majoranna
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 ek. vaj
  • 2 ek. liszt

Elkészítés: 

  1. Zöldségeket felkockázzuk, a hagymát nagyon finomra vágjuk. A vöröshagymát a vajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a cukkinit és a répát. Kicsit pároljuk, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és felöntjük a húslevessel.
  2. Belerakjuk a zúzott fokhagymát, bazsalikomot, petrezselymet és a csipetnyi majorannát. Amikor már félig megpuhultak a zöldségek, beletesszük a burgonyát is, végül felöntjük a tejszínnel, és egyet forralunk rajta. Frissen őrölt borssal és ha még szükséges, sóval ízesítjük.

(Kiemelt kép: Shutterstock)