5 isteni nyári leves, amit 5 perc alatt össze lehet dobni
Íme 5 könnyű és gyors recept, ami a legnagyobb forróságban is jól tud esni.
Sárgadinnye krémleves
Ezt az ízletes krémleves édessége miatt akár desszertként is tökéletes.
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók:
- 1 kg sárgadinnye
- 2,5 dl habtejszín
- 3 ek. sűrített tej
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 1 dl tej
Elkészítés:
- Egy kanál segítségével vájjuk ki a dinnyét a héjából, majd turmixoljuk össze a vaníliás cukorral és a sűrített tejjel.
- Keverjük hozzá a habtejszínt. Ha édesebb a kelleténél, adjuk hozzá a tejet. 2-3 óra hűtés után a legfinomabb.
Hideg paradicsomleves
Akik szeretik az olasz minestrone levest, biztosan nem fognak csalódni ebben a receptben.
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók:
- 1 tk. olivaolaj
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1tk. só
- 1 tk. bors
- 1 tk. szárított vagy friss bazsalikom
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tk. turbolya
- néhány mentalevél
Elkészítés:
- A paradicsomok alját keresztben bevágjuk, majd néhány percre forró vízbe tesszük. A forró vízből kivett paradicsomokat jeges vízbe tesszük. Néhány perc múlva ha a paradicsom lehűlt, akkor már könnyedén meg tudjuk hámozni.
- Az apróra vágott vöröshagymát az olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát is, és együtt pirítjuk tovább.
- Hozzátesszük a meghámozott és apró kockára vágott paradicsomot és a fűszereket.
- Fedő alatt puhára főzzük majd botmixerrel összeturmixoljuk.
- A paradicsomos pürét felöntjük annyi zöldséglevessel, hogy elérje a megfelelő állagot. Ehhez használhatunk leveskockát is. Lehűtve tálaljuk.
Tejfölös zöldbableves
A hagyományos ízek kedvelői odalesznek ezért a gyors zöldbableves receptért.
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók:
- fél kg zöldbab
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 175 ml tejföl
- 1 tk. paprikakrém
- 1 tk. ecet
- só, bors ízlés szerint
- 2 tk. fűszerpaprika
- 2 ek. olaj
- 1,5 ek. liszt
- 2,5 dl víz
- leveskocka
Elkészítés:
- A megtisztított, felaprított zöldbabot kb. 2,5 l vízben egy leveskockával feltesszük főni, beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát, a szétpaszírozott fokhagymát, sóval, borssal és pirospaprika krémmel ízesítjük.
- Amikor a zöldbab megpuhult, kidobjuk a vöröshagymát és berántjuk a levest. A rántáshoz a 1,5 ek lisztet 1 fakanálnyi zsíron vagy 2 ek. olajon világosra pirítunk, a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, és felengedjük hideg vízzel. A levesbe keverjük a tejfölt, hozzáadjuk az ecetet, felforraljuk és frissen tálaljuk.
Mediterrán zellerleves
A különleges ízek kedvelőinél ez a leves telitalálat lesz, és amilyen finom, olyan könnyű az elkészítése is!
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók:
- 10 dkg zeller
- 2 db zellerlevél
- 1 db paradicsom
- 1 ek. margarin
- bazsalikom ízlés szerint
- 1 db leveskocka
- só, bors
- 1 liter víz
A gombóchoz:
- 1 db tojás
- 4 evőkanál búzadara
Elkészítés:
- A zellert megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A margarint megolvasztjuk, és megpároljuk rajta a zellerkockákat. Rászórjuk a bazsalikomot, kevés vizet öntünk rá, majd lefedve 10 perc alatt puhára pároljuk.
- Ezután felöntjük 1 l forró vízzel, és beledobjuk a leveskockát. Amíg felforr, a tojást felütjük, egy villával felverjük, és kanalanként hozzákeverjük a búzadarát.
- A levest takarékra tesszük, és egy kiskanál segítségével beleszaggatjuk a grízgombócokat. Amikor a gombócok készre főttek, a levest levesszük a tűzről. Beletesszük az apró kockákra vágott paradicsomot, és lefedve 5 percig állni hagyjuk. Tálaláskor megszórjuk friss, finomra vágott zellerlevéllel.
Fotó: Shutterstock
Bazsalikomos cukkinileves
Elsőre ránézésre meglepő lehet ez a kombináció, de ez egy igazi könnyed, frissítő zöldségleves, amit kár nem kipróbálni!
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók:
- 4 db cukkini
- 3 db sárgarépa
- 2 dl főzőtejszín
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. bazsalikom
- 5 dl zöldség alaplé (helyettesíthető leveskockával is)
- petrezselyem ízlés szerint
- 1 csipet majoranna
- só, bors ízlés szerint
- 1 ek. vaj
- 2 ek. liszt
Elkészítés:
- Zöldségeket felkockázzuk, a hagymát nagyon finomra vágjuk. A vöröshagymát a vajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a cukkinit és a répát. Kicsit pároljuk, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és felöntjük a húslevessel.
- Belerakjuk a zúzott fokhagymát, bazsalikomot, petrezselymet és a csipetnyi majorannát. Amikor már félig megpuhultak a zöldségek, beletesszük a burgonyát is, végül felöntjük a tejszínnel, és egyet forralunk rajta. Frissen őrölt borssal és ha még szükséges, sóval ízesítjük.
(Kiemelt kép: Shutterstock)