Megszorongatták Szilágyi Áront

Két címvédés egyéniben, Szilágyi nyolcadszor nyert. 

2021. december 18., 20:16

Szerző:

Két címvédés történt a vívók országos bajnokságának egyéni versenyeiben: férfi kardban Szilágyi Áron, női tőrben pedig Kondricz Kata ismételte meg tavalyi sikerét. Női kardban Katona Renáta, férfi párbajtőrben Koch Máté, női párbajtőrben Muhari Eszter, férfi tőrben pedig Szemes Gergő győzött.

A selejtezőkkel pénteken kezdődött ob-n az egyéni versenyek 32-es tábláinak küzdelmei zajlottak szombaton a Ludovika Arénában, a koronavírus-járvány miatt nézők számára zárt kapuk mögött, és kötelező volt a maszkhasználat. A bajnokság nyitónapja egyetlen komoly meglepetést hozott: a 64 között búcsúzott a férfi párbajtőr 2019-es világbajnoka, az olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergely. Szombaton aztán több címvédő nem jutott el a fináléig: a tőröző Dósa Dániel és a kardozó Pusztai Liza az elődöntőben, a párbajtőröző Kun Anna és Bakos Bálint pedig a negyeddöntőben esett ki.

A bajnokság legjobban várt asszóját férfi kardban a nyolc között vívta a címvédő és háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron olimpiai bronzérmes csapattársával, a 2017-es világbajnok Szatmári Andrással. Szatmári 3-1-re, 5-2-re és 7-4-re is vezetett, de a szünetre már Szilágyi 8-7-es előnyénél vonultak pihenni. Ezután Szatmári 13-12-re és 14-13-ra vezetett, a címvédő azonban egyenlített, majd a győztes tust is bevitte. A nyolc között búcsúzott Gémesi Csanád is - aki ugyancsak tagja volt a tokiói bronzérmes csapatnak -, ő Péch Miklóstól kapott ki 15-10-re. Utóbbi, az MTK 25 éves versenyzője a következő asszóban villámrajtot vett Szilágyi ellen, 4-1, majd 7-2 állt a neve mellett. Az egyperces szünetre Péch 8-3-as vezetésénél mentek a felek, a következő tust még Péch adta, azután viszont Szilágyi magára talált, sorozatban vitte be a találatokat, 10-9-re fordított, majd 15-12-re nyert. A döntőben Iliász Nikolászt verte 15-11-re, ezzel nyolcadik egyéni ob-aranyát gyűjtötte be.

Muhari Eszter harmadszor, Kondricz Kata másodszor, Szemes Gergő, Koch Máté és Katona Renáta pedig először győzött egyéniben a bajnokságon. Az első két döntő után rövidfilm elevenítette fel a visszavonuló Szász-Kovács Emese pályafutását, majd két olimpiai bajnok társa, Nagy Tímea és Szilágyi Áron beszélt közös emlékeikről. Nagy "szeretlek, Emese" szavakkal zárta köszöntőjét, míg Szilágyi többek között arról beszélt, hogy Szász-Kovács Emesének is volt része a Rióban megnyert aranyában, mert eltörött a sarokvédője és tőle kapott egyet.

„Nehéz elmondani, mit köszönhetek a vívásnak. Az egész életemet, hiszen még a férjemet is egy volt vívón keresztül ismertem meg”

– mondta a 39 éves, olimpiai bajnok, vb- és Eb-ezüst és -bronzérmes párbajtőröző Szász-Kovács, aki a vasárnapi csapatküzdelemben búcsúzik a versenysporttól.

Ezúttal is az egyéni döntők között, a Magyar Vívás Napja keretében köszöntötték a sportág kerek évfordulós kiválóságait - a pandémia miatt nem voltak jelen, kivetítőn villant fel a fotójuk -, illetve a tokiói olimpia és paralimpia hőseit.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szilágyi Áron ismét megvédte olimpiai bajnoki címét a férfi kardozók egyéni versenyének döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 24-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)