Giro d'Italia: Dainese az első a sprintbefutóban, Thomas továbbra is az élen

Alberto Dainese nyerte sprintbefutóban a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát, amelyen az összetett élcsoportja nem változott.

2023. május 24., 18:28

Szerző:

Szerdán a Pergine Valsugana és Caorle közötti 195 kilométeres etap várt a kerékpárosokra, a mindössze 300 méter szintemelkedést tartalmazó táv elején enyhe lejtmenettel, a második fele pedig teljesen sík volt. Négyfős szökevénycsoport tekert el, ám nem engedték messzire annak fényében, hogy ez volt az utolsó előtti sprintlehetőség az idei Girón, ezt követően már csak a vasárnapi római záróetapon várható mezőnyhajrá.

Ennek megfelelően is alakult az etap vége, a legtovább kitartó szökevényt, a belga Senne Leysent a záró öt kilométerre érték utol. A DSM 25 éves olasz sprintere, Dainese pedig pályafutása második Giro-szakaszsikerét aratta, centiméterekkel megelőzve a pontversenyt vezető, így ciklámen trikós honfitársát, Jonathan Milant. A harmadik helyet az ausztrál Michael Matthews szerezte meg.

A végső sikerre esélyesek együtt értek célba, az összetett élcsoportja nem változott. Így a brit Geraint Thomas rózsaszín trikóban ünnepli 37. születésnapját csütörtökön, amikor az Oderzóból induló 161 kilométer és a Val di Zoldón hegyi befutó vár a 106. Giro d'Italia mezőnyére.

Eredmények (a Giro honlapja alapján):

17. szakasz, Pergine Valsugana-Caorle, 195 km - 1. Alberto Dainese (olasz, DSM) 4:26:08 óra; 2. Jonathan Milan (olasz, Bahrain Victorious) azonos idővel; 3. Michael Matthews (ausztrál, Jayco AlUla).

Az összetett élcsoportja:

1.Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 71:58:43 óra

2.Joao Almeida (portugál, UAE) 18 másodperc hátrány

3.Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 29 mp h.

(Kiemlet kép: Alberto Dainese ünnepel a dobogón, miután 2023. május 24-én megnyerte a Giro d'Italia 2023 kerékpárverseny tizenhetedik, Pergine Valsugana és Caorle közötti szakaszát. Fotó: Luca Bettini / AFP)