Szép kis karácsony: felmondtak a vidéki rádiósoknak

Központi utasításra nem búcsúzhattak el a hallgatóktól azok a vidéki rádiósok, akiknek a munkahelye a mai napon megszűnik – mondja a Hvg.hu-nak az egyik elbocsátott rádiós. A közrádió regionális adásai helyett holnaptól a nótákat sugárzó Dankó Rádió műsorát lehet hallgatni. A rádiósokat hivatalosan nem értesítették az intézkedésről, először a Déli Krónikából értesültek a hírről. Felmondásukat néhány napja kézbesítették nekik.

2012. december 22., 10:51

Pénteken eljött a világvége a közrádió regionális adásainál Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Szegeden. A Magyar Rádió vidéki szerkesztőségeinek ugyanis ma, december 21-e volt az utolsó munkanapja. Frekvenciájukon holnaptól a magyar nótákat sugárzó Dankó Rádió hallható majd.

A munkatársak központi utasításra nem búcsúzhattak el a hallgatóktól, mivel a rádió marad, csak a tartalom változik – írta a

hvg.hu.

December 22-én indul a Dankó Rádió. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának döntését december 19-én jelentette be a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Budapesten a 98,6 MHz-es frekvencián lesz fogható a nótarádió, vidéken a Régió Rádió frekvenciáin szól majd. A Dankó Rádió indulását december 4-én jelentette be Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója.

„Üresek vagyunk”

A hvg.hu-nak az egyik vidéki szerkesztőség munkatársa beszélt az utolsó napon. „Próbáltuk vicces formában felidézni a legjobb pillanatokat, de nem nagyon sikerült” – mondta a HVG-nak a neve elhallgatását kérő forrása, aki több mint 10 éve dolgozik az egyik vidéki szerkesztőségnél. „Volt bakiparádé, és beszéltünk a legemlékezetesebb élményekről, amelyek a rádióhoz kötnek. Nekünk még volt szerencsénk igazi nagy öregektől tanulni, hozzájuk kötődnek ezek a legendák” – mondta a rádiós.

„Üresek vagyunk, nem hisszük el, hogy tényleg vége van” – jellemezte a szerkesztőség lelkiállapotát. „Most jönnek az ünnepek, de szerintem januárban egyszer csak felébredünk arra, hogy nincs hova bemenni. Ettől félünk a legjobban, hogy 2-3 hét múlva lesz igazán tiszta a kép a fejükben” – fogalmazott.

A 18-25 fős vidéki rádiók az elmúlt években amúgy is 6-7 fősre csökkentek. A megmaradt és most elbocsátott rádiósok pénteken telefonszámokat cserélgettek, szeretnének a jövőben is évente legalább egyszer találkozni.

A Krónikából tudták meg

A rádió munkatársa fájlalja, hogy mind a mai napig nem tájékoztatták őket hivatalosan az intézkedésről. Októberben hallották először folyosói suttogás szintjén, hogy becsukják a vidéki szerkesztőségeket, de akkor még nem vették túl komolyan az értesülést, mivel évről évre felröppentek hasonló hírek. Három hete szembesültek azzal, hogy elveszítik a munkájukat, amikor a Déli Krónikában beolvasták a Dankó Rádióról szóló hírt.

A szakszervezet próbált a vidéki rádiósok érdekében egyezkedni, de ez csak időhúzásra volt jó, a végén már maguk a rádiósok kérték, hogy legyen vége a bizonytalanságnak. Néhány napja állított be a szerkesztőségbe két kézbesítő, akik borítékban átnyújtották a felmondást a rádiósoknak.

„A bánásmódot fájlaljuk” – mondta a HVG-nak a forrása. „Nem nagyon értjük, hogy miért történt mindez. Ha mindenki nótázik, akkor majd elcsendesülnek a gondok?” Mint mondta, indokot nem várnak, de egy magyarázat nem ártott volna.

Nagyon sokan a budapesti kollegák közül is jelezték, hogy szolidárisak és értékelik a vidék munkáját – mondta a rádiós. „Sokan mondták, hogy mellettünk állnak.”

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.