Elemző a Világgazdaságnak: amíg nem csúszik vissza három százalék alá az infláció, addig nem áll le a jegybank

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint rossz üzenet a piac felé, ha a vártnál kisebbet emel a jegybank.

2021. szeptember 20., 07:36

Szerző:

Az inflációs nyomás augusztus óta egyre csak fokozódik, írja a Világgazdaság. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint ezért sem lassít a Magyar Nemzeti Bank. Hat éves rekordot dönthet a jegybanki alapkamat kedden, amikor az MNB monetáris tanácsa összeül.

A jegybank idén nyáron kamatemelési ciklust indított, hogy reagáljon az egyre növekvő inflációs nyomásra. Három lépésben 0,6 százalékról másfél százalékra emelte az alapkamatot, ezzel együtt az irányadó kamatlábak mértéke is emelkedett. A keddi ülés legnagyobb kérdése, hogy folytatja-e a kamatemelési ciklust a jegybank vagy lelassít, akár kihagy egy lépést.

A lap szerint az utóbbinak van a legkisebb esélye, 

„hiszen az inflációs nyomás a júliusi kismértékű enyhülés (4,6 százalék) után augusztusban már ismét visszatért (4,9 százalék), a következő hónapokban pedig akár új csúcsokra is emelkedhet a pénzromlás mértéke”.

„Várhatóan lesz kamatemelés, mégpedig 25 bázispontos. Ha ennél nagyobbat emel a jegybank, például 30 bázispontot, annak nincs érdemi piaci előnye, ha viszont kisebbet, mint ahogy azt a piac várja, annak nagyon rossz üzenete lenne. Erre azonban nem utal semmi, az MNB tudja, hogy az inflációs veszély tartós lehet, így biztosan folytatni fogja a kamatemelési ciklust, egészen az év végéig” – nyilatkozta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Hozzátette: szerinte amíg nem csúszik vissza három százalék alá az infláció, „addig nem áll le a jegybank”.

„Éppen ezért arra számítok, hogy az év végéig – az addigi négy kamatdöntő üléssel és 25-25 bázispontos emelésekkel számolva – 2,5 százalék köré emelkedik majd az alapkamat. Bár a GDP-növekedés jobb lesz, mint a várt, ezen az előrejelzésén is módosítani fog az MNB, de az inflációs előrejelzésén is, mert az áremelkedés jóval nagyobb, mint amekkorát vártak. A kockázatok pedig nem csökkennek, az ellátási, szállítási problémák, a nyersanyagár- és a várható minimálbér-emelkedés együttesen további árnyomást jelent” – fogalmazott az elemző.

(Kiemelt kép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)