Meglepő lehet az idei év az ingatlanpiacon

Mérséklődhet, sőt egyes ingatlantípusál csökkenhet is az ingatlanok ára 2023. A kislakások a legkelendőbbek a belvárosban, az újépítésű lakásokból pedig egyre kevesebb épül, mivel nincs rájuk igény – közölte Róder Miklós a Jazzyben.

2023. január 9., 09:03

Szerző:

2023-ban mérséklődhet az áremelkedés a magyarországi ingatlanpiacon, egyes ingatlantípusnál akár csökkenést is tapasztalhatunk – közölte Local Home ügyvezető igazgatója a Jazzy Rádió Business Class adásában.

Róder Miklós elmondta, hogy bár nehéz pontosan megjósolni, hogy milyen év lehet az idei az ingatlanpiac számára, az már biztosan látszik, hogy vannak olyan ingatlantípusok, amiknek csökkent az ára. Jelenleg a kislakások a kelendőek. Az olyan lakásokat nevezik így, amelyek egy, másfél szobásak, könnyen kiadhatóak, és a „város szívében” találhatóak – magyarázta. A két-háromszobás lakások helyzetét viszont már erősen befolyásolja, hogy hol vannak az ingatlanok, itt megállt az árnövekedés.

A szakértő megjegyzte, hogy a piac annyiban változott, hogy azok az ingatlanok, amelyeket korábban akár 3-5 hónap alatt el tudtak adni, azokra már jellemző, hogy akár egy évet is kell várni, és ennek megfelelően többször is csökkentik az árukat.

Az interjú során szóba kerültek Budapest legdrágább utcái és környékei is, amelyről Róder elmondta, hogy ezen területeken azért találkozhatunk akár többmilliós négyzetméterárral, mert a hely presztízse sokat emel az árakon. Az ilyen lakások viszont nem korszerűek. Legtöbben viszont modernizálják őket, például új nyílászárókat építenek be, ami tovább növeli az ingatlan értékét. 

Az újépítésű lakásokról a szakember elmondta, hogy egyre kevesebb épül belőlük, ugyanis az igény is egyre kisebb rá. Ezenél viszont már alapkövetelmény, hogy energiahatékonyak legyenek, aminek kialakítása nem is olyan drága, mint gondolnánk.

(MTVA/Bizományosi: Róka László)

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

2024. április 26., 10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.