Hitelből táraz be a kormány földgázból

Szijjártó Péter moszkvai útja után, csütörtökön késő este jelent meg a rendelet a Magyar Közlönyben, amely szerint a kormány maximálisan 1 850 000 000 euróért különleges földgázkészletet hoz létre.

2022. július 22., 09:09

Szerző:

Különleges földgázkészletet hoz létre a kormány egy Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint – írja a 24.hu. A Közlönyben csütörtökön, késő este megjelent rendelet szerint legfeljebb 1 850 000 000 euró értékben „különleges földgázkészletet” hoz létre. A rendelet szövege szerint

  • A különleges földgázkészlet a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tulajdona lesz, mértéke legfeljebb 7 811 000 MWh lehet.
  • A különleges földgázkészletet a földgáz biztonsági készlettől elkülönítetten kell nyilván tartani.
  • A különleges földgázkészlethez szükséges gázbeszerzés nem minősül a földgázellátásról szóló törvény szerint földgáz-kereskedelemnek.

Amennyiben ezt a létrehozott készletet a kormány az energiaellátás biztonsága érdekében fel kívánja használni, a most kiadott rendelet szerint az majd külön kormányrendeletet fog igényelni. A felhasználás esetében az igénybevételre jogosultak a felhasználásra engedélyezett földgáz áráért nem fizethetnek kevesebbet a beszerzési árnál, az értékesített földgáz vételárát pedig a különleges készlet létrehozására felvett hitel törlesztésére kell fordítani a szöveg szerint.

Külön döntés jelent meg a rendelettel egyidejűleg a Közlönyben Orbán Viktor ellenjegyzésével arról is, mennyi pénzt fordíthat a magyar állam a jövőben a földgáztartalékra. Ennek a döntésnek az értelmében az összeg nem haladhatja majd meg az 1 850 000 000 (egymilliárd nyolcszázötvenmillió) eurós keretet. A döntésben Orbán felhatalmazza Varga Mihály pénzügyminisztert arra is, hogy

„a Magyar Állam nevében a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek a különleges földgázkészlet létrehozásához szükséges földgáz beszerzése finanszírozása céljából megkötött hitelszerződéséhez kapcsolódóan 100%-os mértékű készfizető egyedi állami kezességet vállaljon a legfeljebb 1 850 000 000 euró tőkeösszegű hitelből eredő pénzügyi kötelezettségek teljes körére.”

Egyben arra is engedélyt ad, hogy a földgázkészlet létrehozására a magyar államnak hitelt nyújtó bankokat ne pályázat útján kelljen kiválasztani, elég lesz ehhez több bank együttes hitelnyújtási ajánlata.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozója Moszkvában, 2022. július 21-én. Fotó: MTI / EPA / AZ OROSZ KÜLÜGYMINISZTÉRIUM SAJTÓSZOLGÁLATA)

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.