Kontroll alá helyezték a dunaújvárosi vasművet

A 24.hu szerint a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. emberei jelentek meg a Dunaferrnél.

2021. június 29., 14:09

Szerző:

Kontroll alá helyezték a fizetési problémákkal küzdő dunaújvárosi ISD Dunaferr Zrt.-t. A 24.hu információi szerint péntek óta vannak kint a dunaújvárosi vasműnél az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) emberei. A cég eddig a kormány által stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánított szervezetek felszámolójaként volt ismert, azonban a világjárvány alatt bővült az állami cég hatásköre: csőd, valamint felszámolás helyett a működőképesség helyreállítását oldja meg, ha életképes az adott cég. 

Evgeny Tankhilevics, az NRN általános vezérigazgató-helyettese június 25-én levelet juttatott el a vasmű dolgozóinak, amelyben úgy fogalmazott: minden művelet szigorú kontroll alatt áll. A portál információi szerint az NRN közreműködésével döntöttek a vagyonfelügyelő érkezéséről, és arról is, hogy június 25-én kifizették a június 10-én aktuális bérek hátralévő részét, illetve megfigyelés alá helyezték a cég számláit. Az NRN azért avatkozhatott be, hogy a Dunaferr ne kerüljön csőd vagy felszámolási eljárás alá.

A portál megjegyezte: a cégbírósági adatai szerint a Dunaferr eddig nem állt felszámolási vagy csődeljárás alatt, bár fizetőképességével akadtak gondok. 

(Kiemelt kép: A közelmúltban üzembe helyezett II. számú nagyolvasztóból érkező kohósalakot ürítik a salakhabosító medencébe a salaküstszállító kocsikról az ISD Dunaferr Zrt. dunaújvárosi üzemében 2016. augusztus 2-án. Fotó: MTI | Máthé Zoltán)

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.