Jó hír a lakásvásárlóknak, új program a láthatáron

Alaposan megpörgetheti a piacot a zöld lakáshitel. 

2021. július 16., 10:59

Szerző:

A zöld lakáshitelprogramnak egy új konstrukciója van kilátásban, az MNB eddigi verziója lyukra futott – olvasható a napi.hu-n. A részletek után sok helyen indul majd a 2,5 százalékos kamatú zöld hitel új, energiatakarékos lakásokra. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) régiós szinten is élen kíván járni a zöld gazdasági programok támogatásában. Az intézet a legkeményebb vonalat képviseli, ha a klímaváltozás ügyéről van szó. A legújabb MNB-s fejlemény ebben az ügyben a zöld lakáshitel-program, amelyet Matolcsy György jegybankelnök már néhány héttel ezelőtt bejelentett azzal, hogy ezt váltja majd fel a korábbi Növekedési Hitelprogramokat.

A program októberben indul 200 milliárd forintos keretösszeggel. Az MNB ezúttal is 0 százalékos kamat mellett biztosít majd refinanszírozási forrást a hitelintézeteknek, amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos, a futamidő végéig rögzített ügyleti kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfeleknek.

A program keretében magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben és maximum 25 éves futamidővel.

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)