Jelentősen felfelé módosította a KSH a harmadik negyedéves növekedést, az elemzők csodálkoznak

2017. december 5., 11:20

Szerző:

A bruttó hazai termék (GDP) volumene a harmadik negyedévben 3,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A második becslés 0,3 százalékponttal magasabb növekedést mutat a november 14-én közölt első becslésnél, amit elsősorban a piaci szolgáltatások vártnál kedvezőbb teljesítményével magyarázott a hivatal. 

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,1, az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal nőtt.

Meglepőnek és nagyarányúnak találták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a jelentős mértékű pozitív korrekciót, de továbbra is kételkednek abban, hogy az idei gazdasági növekedés üteme elérné a négy százalékot. 

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője meglepetéssel fogadta, hogy a KSH jelentősen változtatott az előzetesen közölt harmadik negyedévi GDP-adaton. Bár a negyedik negyedévben a növekedés üteme elérheti a 4,2 százalékot, és a harmadik negyedévi pozitív revízió is  a gazdaság lendületét jelzi, az elemző arra számít, hogy az év egészében – ha minimálisan is –, de négy százalék alatt marad a GDP-növekedés.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank  vezető makrogazdasági elemzője is meglehetősen nagynak ítélte a revízió mértékét, és arról számolt be, hogy az új GDP-adatok fényében felülvizsgálták a növekedési előrejelzésüket. A korábbi, 3,7 százalékos becslésüket 3,9 százalékosra emelték.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.