Hét éve nem látott mértékben növelte az alapkamatot az orosz jegybank

További emelkedésre lehet számítani.

2021. július 23., 14:59

Szerző:

A nemzetközi fiskális politikával összhangban Oroszországban is kamatot emelt a jegybank. Indoklásuk szerint a lépést az infláció tartós növekedése indokolta, ezért további emelésekre is lehet majd számítani – írta az MTI.

Az orosz jegybank igazgatótanácsa pénteken tartott ülésén 2014 óta a legnagyobb mértékben, 100 bázisponttal, 6,50 százalékra növelte az alapkamatot, mivel júniusban is jelentősen növekedtek a fogyasztói árak. Oroszország már március óta, fokozatosan emeli  az alapkamat mértékét, ezzel megelőzve sok másik országot, akik akkor még nulla százalék környékén tartották annak értékét. Jó összehasonlítási alapot jelent Magyarország monetáris politikája. Mi először június 22-én emeltünk az irányadó rátán. Az akkor 30 bázisponttal 0,9 százalékra nőtt, ami hazai viszonylatban egészen rendkívülinek számított. Azonban az orosz 6,50 százalékos alapkamat tükrében eltörpül.

Elvira Nabiullina orosz jegybankelnök a Bloomberg TV-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a továbbiakban 25-100 bázispont közötti mértékű emelés várható. Az áprilisi 5,5 százalék után májusban éves szinten 6 százalékra, júniusban pedig már 6,5 százalékra nőttek a fogyasztói árak Oroszországban. Legutóbb 2016 októberében haladta meg a 6 százalékot az éves bázisú infláció, akkor 6,1 százalékra rúgott, az alapkamat pedig történelmi 10 százalékon állt.

A központi bank előrejelzései szerint a globális gazdasági mechanizmusok, valamint a most bevezetett monetáris lépések révén jövőre 4-4,5 százalékra esik majd vissza az infláció. De a jegybanki cél a 4 százalékos infláció elérése lenne. A mostani kamatemelési lépés érdekes módon nem volt hatással a rubelre. Devizapiaci értéke továbbra is tartja a 73,65 rubelt.

(Kiemelt kép: Az orosz jegybank épülete Moszkvában, 2019. március 22-én. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu/AFP)