A G20-országok 5 ezer milliárd dollárt tesznek a világgazdaságba a válság enyhítésére

2020. március 26., 18:02

Szerző:

Ötezer milliárd dollárral próbálnak segíteni a világgazdaságnak, hogy csökkentsék a koronavírus súlyos gazdasági hatásait, ebben állapodtak ma meg rendkívüli virtuális csúcstalálkozójukon a G20-országok. „A vírus nem vesz figyelembe határokat” – írják nyilatkozatukban. A koronavírus-járvány is mutatja, hogy mennyire összefonódik a világ, és milyen sebezhető.

Mun Dzse In dél-koreai elnök videokonferencia keretében tárgyal a koronavírus okozta válság kezeléséről a G20-országok állam- és kormányfőivel Szöulban 2020. március 26-án

A szolidaritás jegyében átlátható, átfogó, egyeztetett és tudományos alapokon nyugvó globális választ kell adni a világjárványra. Azt is írták, eltökéltek abban, hogy együtt nézzenek szembe ezzel a közös veszéllyel. Meggyőződésük, hogy „szorosan együttműködve, együtt túljutunk ezen.”

A világ 19 legnagyobb gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó csoportot idén elnöklő Szaúd-Arábia vezette a videokonferenciát. Az ülésen többek között Spanyolország, Jordánia, Szingapúr, Svájc, illetve az ENSZ, a Világbank, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetői is rész vettek, ahogy például az Afrikai Unió, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) és az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) is képviseltette magát.

(Az Index nyomán) 

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

2024. április 26., 10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.