Felmérték, mennyi tartalék kellene a biztonságos élethez a magyaroknak

Óriásiak a különbségek, vagyis a megkérdezettek igencsak eltérően látják azt, hogy mekkora anyagi puffer kellene a biztonságos, nyugodt életükhöz.

2021. június 27., 14:04

Szerző:

Tízből egy embernek elég kevesebb mint 500 ezer forint tartalék, a válaszadók harmada viszont ennek legalább a négyszeresére tartana igényt biztonsági háló gyanánt – derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss, reprezentatív közvélemény-kutatásból. A koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági helyzet miatt fokozott figyelmet kapnak a megtakarítások. Ezen a téren óriásiak a különbségek, vagyis a megkérdezettek igencsak eltérően látják azt, hogy mekkora anyagi puffer kellene a biztonságos, nyugodt életükhöz.

A reprezentatív közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az emberek 10 százaléka 500 ezer forint alatti tartalékot tart szükségesnek. A megkérdezettek negyede 0,5–1 millió forintot mondott, a többiek lényegében fele-fele arányban 1–2 millióról, illetve több mint 2 millió forintról beszéltek. A félmillió forint alatti tartalékot a nőknek és a férfiaknak is a tizede említette, a nagyobb összegeknél azonban látványosabb különbségek adódtak: Miközben a nők 29 százaléka beérné 500 ezer–1 millió forintos összeggel, a férfiaknak csak a 20 százaléka lenne ezzel elégedett. A férfiak a kétmillió feletti összegnél vannak többségben.

A fiatalok nagyobb puffert szeretnének, mint az idősebbek. A 18–39 évesek (azaz a fiatal felnőttek) 37 százaléka szeretne 2 millió forintnál nagyobb összeggel „nekimenni” a jövőnek. Az idősek, azaz 60 év felettiek pedig a „legalacsonyabb”, kevesebb, mint félmilliós kategóriában vannak fölényben, igaz, csak 14 százalékuk látja ezt az összeget elegendőnek. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI)

 

10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.