Csalás gyanúja merült fel egy lélegeztetőgép-beszerző cégnél

A könyvvizsgálók szerint valószínűsíthető, hogy a csalás esete nem elszigetelt jelenség.

2021. június 30., 11:53

Szerző:

Az Ott-One Nyrt. lélegeztetőgépeket és maszkokat vett Kínából a járvány kitörése után, és ezzel milliárdos egészségügyi üzleteket kötött – írta a Telex. A portál szerint a 2020-21-es években KKM megbízásából 500 lélegeztetőgépet vettek, 4.7 milliárd forint értékben, a Duna Aszfaltnak 100 ezer maszkot vásároltak 120 millió forintért, az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK) pedig maszkot, lélegeztetőgépet és kiegészítő berendezéseket is beszereztek, 7,7 milliárd forintos összesített áron.

Április 16-án viszont a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felfüggesztette a cég részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel nincs könyvvizsgáló által auditált tavalyi mérlegük. A Telex szerint a problémák azután kezdődtek, hogy Gyapjas István, korábbi céges könyvvizsgáló 2021-ben felmondott az Ott-One Nyrt-nél, ráadásul csalás gyanújáról adott jelzést.

A konkrét ügyről sem Gyapjas István sem az Ott-One nem adott tájékoztatást a lapnak. A cég annyit közölt, nem értettek egyet a megállapításokkal, továbbá egy igazságügyi szakértőt is felkértek, hogy segítsen értelmezni a helyzetet, amelyet az MNB felszólítására így mutatott be a tőzsdei közvéleménynek:

„A könyvvizsgáló megítélése szerint több olyan, a vizsgált időszakban előforduló jelentős értékű ügyletet azonosított, melyekkel kapcsolatban a részére átadott dokumentumok, bizonylatok önmagukban nem voltak elegendők arra, hogy az azokon szereplő gazdasági eseményekről és a hozzájuk tartozó, részére átadott könyvviteli és analitikus nyilvántartásokból kellő bizonyosságot szerezzen arról, hogy azok és a majd az azokból készült pénzügyi kimutatások egésze nem tartalmaz, akár csalásból, akár hibából eredő lényeges hibás állítást.”

Mivel a bizonylatok ellentmondók, és a vezetés, illetve partner ellenjegyzése mindkét típusú bizonylatokon szerepel, valamint a nem a beszámoló alátámasztására szánt bizonylat tartalmi közlése már befektetők részére és a hatóság részére is megtörtént, ezért könyvvizsgálóként úgy ítélik meg, hogy a gyanított csalás fennállhat, illetve

az adott partnerrel egyéb gazdasági ügyletek is előfordultak. Így valószínűsíthető, hogy a csalás esete nem elszigetelt jelenség lehet.

A portál szerint valószínűleg valamilyen nyomozás is zajlik Gyapjas István feljelentése után. A Telex arra is kitért, hogy mivel a „lélegeztetőgépes” évben merült fel a csalás gyanúja, akkor szerintük adódik a feltételezés, hogy a konkrét ügy, vagyis a csalás gyanúja ehhez kötődhet. A cég ezt az állítást nem kommentálhatta, de a Telex olyan vélekedésről is hallott, ami szerint teljesen másról van szó. A cég könyvvizsgálatát egyébként eddig senki nem vállalta el, az Ott-One emiatt a könyvvizsgálói kamarához fordult. Emellett a Pénzügyminisztérium lenne jogosult eljárni, de könyvvizsgálót kényszerből nem rendelhet ki senki.

 

(Kiemelt kép: Betegek lélegeztetőgépen a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén. Fotó: MTI / Balogh Zoltán)