Románia elhúzott mellettünk, a második legszegényebb nemzet vagyunk az EU-ban

Ausztria beérte Németországot és bár Horvátországban is magas volt az infláció, a horvátok sokkal többet tudtak költeni.

2023. december 14., 16:46

Szerző:

Tavaly egyedül a bolgárok éltek rosszabbul nálunk az Unióban, Románia már fényévekre van a magyar adatoktól, a hazai lakosság ugyanis tavaly az uniós átlag 71 százalékát költötte áruk és szolgáltatások vásárlására, vagyis a fogyasztásra, ez pedig a második legrosszabb adat az EU-ban, tehát a magyarok az EU állampolgárai között a második legszegényebbek – írta meg a Népszava az Eurostat adatai alapján.

A magyar adat egy százalékpontot javult 2021-hez képest (már akkor is ez volt a második leggyengébb adat), ám az idén az unióban rekordmagas magyar infláció miatt összeomlott a magyar lakosság fogyasztása, a kiskereskedelem forgalma ugyanis 10 százalékkal csökkent – olvasható a cikkben. Ilyen erőteljes inflációs és fogyasztási sokk az idén az EU más országaiban nem volt, így

reális annak az esélye, hogy a 2023-as adatok alapján az utolsó helyre kerülünk, ám ez leghamarabb fél év múlva derülhet ki.

 

Románia elhúzott tőlünk, ott az uniós átlag 86 százalékát költötték el, ami már nincs is egy ligában a magyar 71 százalékos adattal. Romániában idén is lényegesen alacsonyabb volt az infláció, de gazdasága is gyorsabban nő a magyarnál. Ebben szerepet játszik, hogy a sok román vendégmunkás hazautalja a jövedelmét.

Szlovákia és Horvátország is ellépett tőlünk, Ausztria pedig beérte Németországot.

(Képünk illusztráció / Unsplash)

A kormány alaposan belenyúlt a piacba: már idén is óriásit lendült, de jövőre várhatóan még tovább bővül az ingatlan adásvétel, aminek egyszerű az oka: a nyugdíjpénzek.