Titokban szaporított papagájokra csapott le a rendőrség

Egyes madarak értéke a több százezer forintot is eléri.

2023. május 4., 10:27

Szerző:

A rendőrség 2021 nyarán kezdett nyomozni a férfi ellen. Az összehangolt akcióban a környezeti bűnözés elleni nyomozók mellett az Agrárminisztérium, a Nébih, a Békés Vármegyei Kormányhivatal, valamint a Szegedi Vadaspark munkatársai is részt vettek. A férfinél mintegy száz, összességében húszmillió forint értékű madarat találtak.

A rendőrség 5 kakadut, 32 papagájt, 12 kifejlett nandut és 5 nandufiókát foglalt le. A fiókák még a keltető dobozban voltak.

A mintegy tízmillió forint összértékű, engedély nélkül tartott madárállományban nagyon értékes és ritkaságnak számító egyedek is vannak. Például - akár 600-700 ezer forintot érő - jákópapagájok és ara papagájok is, sőt egy hibrid madár is, melyet sárgaszárnyú ara és zöldszárnyú ara keresztezésével hoztak létre.

A megszállott gyűjtőnek mondható tulajdonos egy-egy madarat szinte családtagként kezelt, és kalitkában tartott, míg a többieknek egymással összenyitható, kültéri röpdét, illetve kifutót alakított ki.

Az engedély nélkül tartott madarakat a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába szállították. A különleges szárnyasok mellett a tanyán 86 különböző fajtájú kutyát is találtak kennelben. Az állatok felének nem volt oltási könyve és chipje.

(Képünk illusztráció, Jaber Abdulkhaleg / Anadolu / AFP)