Taylor Swift bécsi koncertjein készültek merényletre: egy 18 éves iraki férfit is őrizetbe vettek

Egy 18 éves iraki fiatalt is őrizetbe vettek Bécsben a Taylor Swift koncertje elleni merénylettervvel kapcsolatban.

2024. augusztus 9., 13:31

Szerző:

A minap futótűzként terjed el a hír, hogy terrorfenyegetettség miatt lemondták Taylor Swift bécsi koncerjeit. Az énekesnő csütörtökön, pénteken és szombaton adott volna koncertet a bécsi arénában, de szerda este mindhárom fellépést lemondták. A merénylettervvel kapcsolatban többeket őrizetbe is vettek, az egyik 19 éves gyanúsított beismerő vallomást is tett. A belügyminisztérium pénteki közlése szerint az osztrák hatóságok később egy másik, 18 éves iraki állampolgárságú férfit is őrizetbe vettek az ügy kapcsán. 

Súlyos a helyzet

Csütörtökön Gerhard Karner, osztrák belügyminiszter arról beszélt, hogy sikerült megakadályozni a tragédiát, ugyanakkor a helyzet igecsak súlyos. A kialakult helyzet miatt megemelték a terrorkészültségi szintet is – írja az ELLE. 

Beismerő vallomást tett 

Csütörtökön este aztán az osztrák biztonsági szolgálat egyik magas rangú képviselője közölte, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított – aki az interneten tette egyértelművé a nézeteit – beismerő vallomást tett. 

A 19 éves, észak-macedóniai származású fiatal pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezn

– mondta mar Haijawi-Pirchner, az állambiztonsági szolgálat vezetője.

Pokolgépet akart készíteni 

Franz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója az ORF osztrák közrádióban elmondta, hogy a fő gyanúsítottnál tartott házkutatás során talált vegyi anyagok arra utalnak, hogy a 19 éves férfi konkrét lépéseket tett a terrortámadás előkészítéséhez. A gyanúsítottnak nem volt koncertjegye, és az Ernst Happel stadion közelében készült támadásra. Már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mivel szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz. A gyanúsított az interneten tanulmányozta a pokolgépkészítést, és a nyomozóknak tett vallomásában elmondta, hogy aznap vagy a következő nap akart végezni magával a tömegben. A hatóságok egy másik fiatatl, egy 17 éves fiút is őrizetbe vettek, aki már szerdán a koncert helyszínén sétálgatott. Információk szerint a fiú a koncertet biztosító cég alkalmazta. Pénteken pedig azt közölte a belügyminisztérium, hogy egy 18 éves férfit is őrizetbe vettek az ügy kapcsán. Az illető a fő gyanúsítottnak, vagyis a 19 éves, észak-macedóniai származású osztrák állampolgárnak az ismeretségi körébe tartozik. 

Késelés Angliában 

Az amerikai sztár amúgy a jövő héten Londonban öt alkalommal áll színpadra. Az ottani rendőrség tájékoztatása szerint a bécsi események nincsenek hatással a londoni koncertekre. Aggodalomra adhat viszont okot, hogy néhány nappal ezelőtt, egy Taylor Swift-dalokra épülő jóga- és táncórán késeltek halálra több kisgyermeket, többek állapota pedig kritikus. A tragikus ügy kapcsán egy 17 évse fiút vettek őrizetbe, akitől lefoglaltak egy kést. A feltételezett elkövető eredetileg cardiffi, jelenleg Banksben lakik. A hatóságok közlése szerint ezt az esetet nem terrorcselekményként kezelik, az elkövető indítéka ugyanakkor nem világos. A Telegraph az elkövetőt egy 63 éves Jonathan Hayes próbálta meg leszerelni, aki hallotta a kiabálásokat. A férfit a támadó lábon szúrta. Hayes felesége azt mondta, hogy a férfje fizikálisan rendben lesz, mentálisan nem tudja, miként fogja majd ezt feldoglozni – írja a Telex. A tragédiára Taylor Swift is reagált, akit mélyen megrázott és sokkolt a gyerekek elleni támadás. 

Az USA kapcsolatban van az osztrák kormánnyal 

A bécsi események miatt az Egyesült Államok kapcsolatban van az osztrák kormánnyal a – ezt az amerikai külügyminsztérium szóvivje, Matthew Miller közölte csütörtökön Washingtonban. A szóvivője elmondta, a jelenleg is zajló nyomozás miatt részletekkel az osztrák hatóságok tudnak szolgálni. Azt viszont kiemelte, hogy az üggyel kapcsolatban az amerikai kormányzat különböző szervezetei már kapcsolatban voltak az osztrák kormánnyal, de nem erősítette meg azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint az amerikai hatóságok adtak volna át hírszerzési értesülést az állítólagos merényletkísérlettel kapcsolatban az osztrák társszerveknek. Megjegyezte, hogy általánosságban igaz az, hogy az amerikai hatóságok megosztják információikat a partnerekkel, amikor azok terrorista tevékenységet érintenek, ahogy a partnerországok hatóságai is megosztják saját értesüléseiket az amerikai féllel. A külügyi szóvivő elmondta azt is, hogy az amerikai kormányzat nem változtatott Ausztria utazási besorolásán, vagyis az amerikai turisták számára továbbra is biztonságos úticélnak tartja, és azokat az óvintézkedéseket látja szükségesnek, amelyeket minden külföldi utazás esetén.

(Kiemelt képünkön Taylor Swift, Fotó: Christine Olsson / TT / TT News Agency / AFP)