Halálos gázolás az Árpád hídon: megúszhatja a börtönt a gázoló

Hónapok telhetnek még el az ítéletig, de a szakember szerint felfüggesztett börtönt is kaphat a kerékpárost halálra gázoló gyorshajtó.

2023. július 7., 08:25

Szerző:

Múlt szombaton extrém gyorshajtó okozta egy ártatlan ember halálát az Árpád hídon. Az óránkénti 130-150 kilométeres sebességgel száguldó autó elsodort egy 26 éves kerékpárost, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházban belehalt sérüléseibe. Az autó visszapattant az útra, ahol egy másik kocsinak is nekicsapódott. Súlyos sérülésekkel kerültek kórházba a sofőrök is.

Az eset körülményeink kivizsgálása még zajlik, de a konkrét ügytől és eljárástól függetlenül a hasonló ügyekben várható büntetési tételekről dr. Janklovics Ádám büntetőjogász nyilatkozott a vezess.hu-nak.

Közúti veszélyeztetéssel okozott halálos balesetnél a törvény 5–10 év közötti szabadságvesztéssel bünteti az elkövetőt. Szinte biztos, hogy az illető letöltendő börtönt kap. Ha a gyorshajtás szándékos ugyan, de az áldozat nem az úton, hanem az attól fizikailag elválasztott járdán halad a kerékpársávon és a vétkes a jármű feletti uralma elvesztése után üti el, maga a gázolás vélhetően nem lehetett szándékos, és baleset történt –  mondta a szakember.

Ha tehát a vezető szándéka a sebességtúllépésre kiterjedt ugyan, de a halálos gázolásra nem, akkor az okozott sérülés az illető gondatlanságából fakadt. Ha a gázolás lett volna a célja, akkor emberölésről volna szó – hangsúlyozta dr. Janklovics Ádám. 

Ha az Árpád hídi baleset körülményeit tisztázó vizsgálat arra az eredményre jut, hogy a baleset gondatlanságból történt, akkor a büntetőjogász a budapesti bírósági gyakorlat alapján 1–5 évig terjedő szabadságvesztés kiszabására számít.

Ha a vétkesnek közlekedési körben nincs korábbi szabálysértése, nincs súlyos kihágása, akkor – a tárgyalótermi tapasztalatok alapján – felfüggesztett szabadságvesztés és hosszabb tartamú, de nem feltétlenül örökre szóló járművezetéstől való eltiltás lehet az ítélet hasonló esetekben.

(Fotó: Összeroncsolódott személygépkocsi darabjai az Árpád hídon 2023. július 1-jén. Eddig tisztázatlan körülmények között egy személyautó elütött egy kerékpárost, majd összeütközött egy másik autóval. A balesetben többen megsérültek, a biciklis a kórházban meghalt. MTI/Mihádák Zoltán)