Teljesen újjáépítenék a zsámbéki romtemplomot, a műemlékvédők kiakadtak

A diósgyőri vár után újabb ikonikus középkori rom válhat a fantasy-építészet áldozatává. 

2023. augusztus 30., 17:00

Szerző:

A templom és a hozzá kapcsolódó kolostor újjáépítésére építészeti pályázatot írt ki az önkormányzat, aminek határideje a napokban járt le – olvasható a HVG friss számában.

Bár az ICOMOS nevű nemzetközi műemlékvédelmi szervezet olyan terveket tart elfogadhatónak, „amelyek szerint a romtemplom a megújulása után – továbbra is romként – megőrzi páratlan artisztikus, történeti megjelenését”, a pályázat kifejezetten a visszaépítést preferálja. 

A portál információja szerint a tervezett újjáépítésre 16 érvényes pályamű érkezett, melyekről  nem csak építészek, de egyházi és helyi potentátokból álló bizottság is dönt.

Az autentikus rom-műemlékért aggódók egyelőre abban bíznak, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet nem teszi lehetővé a jelentős anyagi forrásokat igénylő beruházás megszületését.

(Kiemelt kép: a zsámbéki romtemplom. Forrás: Wikimedia)

 

08:00

Ha nyár, akkor vakáció! Az év legmelegebb évszakában mindannyian utazni vágyunk, legyen szó kisebb kiruccanásokról, hosszabb, távolabbi országokba megváltott nyaralásról, a már jól ismert helyekről vagy akár egzotikus tájakról. Döntsünk bárhogy és induljunk bármerre, az ELLE nyári lapszáma a legjobb útitárs lesz!

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.