Világhírű lett Ókovács Szilveszter, aki nyilatkozatot íratott alá az Operaház énekeseivel, hogy afroamerikainak vallják magukat

2019. április 7., 20:57

Szerző:

Pénteken mi is megírtuk, hogy a Magyar Állami Operaház péntek esti Porgy és Bess-előadása szereplőinek alá kell írniuk egy dokumentumot arról, hogy afroamerikainak vallják magukat. Ókovács Szilveszter főigazgató döntésének az oka az volt, hogy Ira Gershwin, a zeneszerző George Gershwin öccse és az opera szövegírója úgy végrendelkezett, hogy a előadásban csak és kizárólag fekete énekesek léphetnek fel, az operaházi nyilatkozat híre pedig eljutott a Guardianig is

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A brit lap leírja, hogyan állt elő ez az abszurd helyzet, és bár nyilatkozatra kérte a főigazgatót, Ókovács Szilveszter csak azt a 20+1 kérdést ismételte meg, amelyekkel az Indexnek egyszer már válaszolt az ügyben. Ezek közül a Guardian azt idézi fel, hogy milyen szín a „fekete” (all black cast) a Pantone skálán, illetve hogy Barack Obama – akinek az egyik nagyszülője fehér volt –, szerepelhetne-e az előadásban. (A volt amerikai elnöknek az 1995-ben elhunyt édesanyja, Ann Dunham antropológus volt fehér – a szerk.)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.