Valami végleg megváltozott New Yorkban

Leszerelték az utolsó nyilvános telefonfülkét New Yorkban. Az ok prózai: már senki sem használta, ha mégis, akkor nem telefonálásra, hanem azt imitálva fényképezkedésre. 

2022. május 25., 12:17

Szerző:

Kedden elszállították az utolsó New York-i telefonfülkét. A filmekből jól ismert zárt vagy félig nyitott nyilvános fülkéket jó ideje már csak szelfizésre használták a járókelők. A Times Squareről egy múzeumba fog kerülni az utolsó ikonikus utcabútor, ahol továbbra is úgy fényképezni, mintha telefonálna velük az ember.

A New York-i telefonfülkék több filmben is szerepeltek. Ezek közül választottunk néhány emlékezetes jelenetet. A sebhelyes arcú (1983, rendező: Brian Di Palma, a főszerepben - és a jelenetben - Al Pacino):



A keselyű három napja (1975, Sidney Pollack, Robert Redford). A jelenet érdekessége, hogy egy másik, ma már szintén nem látható ikonikus New York-i látványelem, a 2001-ben elpusztult World Trade Center is szerepel benne: 


És végül a Joel Schumacher 2003-as thrillere, a Fülke, amely szinte teljes egészében egy, a Times Square-en álló, zárt telefonfülkében játszódik: 


(Kiemelt képünk illusztráció: Jelenet A Keselyű három napja című filmből.)

 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.