Tupac Shakur most lenne 50 éves

Az egyik legnagyobb hatású amerikai rapper volt. 25 évesen gyilkolták meg.

2021. június 14., 13:28

Szerző:

New York Kelet-Harlem negyedében született Lesane Parish Crooks néven. Mindkét szülője az afroamerikaiak jogaiért küzdő, radikális Fekete Párducok mozgalom tagja volt. Anyja egyéves korában változtatta meg fia nevét a spanyol gyarmatosítók elleni utolsó indián felkelést vezető, 1781-ben kivégzett II. Tupac Amaru inka uralkodó tiszteletére, az arab eredetű Shakur hálást jelent. Apja ötéves korában tűnt el életéből, 13 éves korában költöztek Baltimore-ba. Az ottani művészeti iskolában színészetet, költészetet, dzsesszt és balettot tanult, s komolyabban kezdett foglalkozni a rappel. Az egyre rosszabb közbiztonság miatt 1988-ban a kaliforniai Marin Citybe költöztek, de csak egy újabb gettóba kerültek. A család szétesett: Tupac mostohaapját börtönre ítélték gyilkosság és rablás miatt, anyja a drogok rabja lett, amit rövid ideig Tupac is árult az utcán, hogy fenntartsa magát.

Zenei karrierje a Digital Underground nevű csapattal indult 1990-ben, majd 1991 novemberében megjelent debütáló albuma, a 2Pacalypse Now. A lemeznek viharos volt a fogadtatása, még Dan Quayle alelnök is megszólalt betiltása érdekében, mert túl erőszakosnak találták szövegeit. Dalai egyaránt szóltak nehéz gyermekkoráról, a gettó mindennapi életéről, társadalmi problémákról, rasszizmusól, halálról, más rapperekkel való nézeteltéréseiről. Tupac a törvényen kívüli életmódot dicsőítette, ugyanakkor jótékonysági célokra adakozott, támogatott bajba jutott és nehéz sorsú fiataloknak létesített intézményeket, sportegyesületeket, telefonos segélyvonalakat. Előszeretettel hasonlította magát egy Shakespeare-hőshöz, azt állítva: egész életében félreértették, mert csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy az életben nemcsak jó, hanem rossz dolgok is vannak, mint a drog és a gyilkosságok, amikkel foglalkozni kell.

Életében még három platinalemeze jelent meg, 1993-ban a Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z., 1995-ben a Me Against the World, majd a következő évben az All Eyez On Me című dupla album követte, halála után újabb hat stúdiólemeze kapott platina minősítést. A zenén kívül színészként is sikereket ért el: főszerepet játszott a Hosszú lé, a Hazug igazság, a már csak halála után vetített Az utolsó belövés és Bűnös szándék című filmekben. Rövid életét botrányok sora övezte. 1992-ben egy utcai verekedés során pisztolyával lelőttek egy hatéves kisfiút, s bár a vádak alól tisztázták, peren kívüli egyezségben kártérítést fizetett. 1993 októberében megsebesített két fehér rendőrt, de ezúttal is felmentették, mert bebizonyosodott, hogy önvédelemből cselekedett, és támadói részegek voltak. 1994-ben 15 napot töltött fogdában, mert bántalmazta egyik filmjének rendezőjét, 1995-ben nemi erőszak vádjával már többéves börtönre ítélték.

1994-ben kezdődött ellenségeskedése korábbi jó barátjával, a Notorious B.I.G. művésznéven ismertté lett Biggie Smallsszal, ami gyorsan a keleti és nyugati parti rapperek szó szerint vérre menő viszályává fajult. Az év novemberében Tupac egy New York-i stúdió előterében történt rablótámadás közben öt golyót kapott, s meggyőződése lett, hogy a háttérben Smalls és annak menedzsere, Sean Combs (Puff Daddy) állt, akik persze mindent tagadtak. A két rapper előbb csak dalokban üzengetett egymásnak, de hamarosan már a fegyverek beszéltek. A pénz nélkül maradt Tupac a rácsok mögött elfogadta a Los Angeles-i Death Row hiphop kiadót vezető, hírhedt Marion „Suge” Knight (nem mellesleg Combs ősellensége) ajánlatát, és a kiadóhoz szerződött, cserébe kifizették másfél millió dolláros óvadékát.

Tupac 1995 októberében szabadult, s egy évvel később már halott volt. 1996. szeptember 7-én Las Vegasban menedzserével hazafelé tartottak a Mike Tyson – Bruce Seldon bokszmeccsről, amikor a piros lámpánál egy melléjük gördülő autóból golyózáport zúdítottak rájuk. Knight apróbb sérülésekkel megúszta, Tupacot azonban négy lövés érte, és hat nappal később, szeptember 13-án a kórházban meghalt. A tetteseket soha nem találták meg, de sokan Smallst sejtették a háttérben, aki 1997. március 9-én kísértetiesen hasonló körülmények között lett gyilkosság áldozata, a tettes kiléte itt sem ismert.

Tupac rendkívül nagy hatást gyakorolt az amerikai kultúrára, ő volt az, aki a rap műfajt komplex művészeti formává tette. A hiphop műfaj szinte minden előadója nem keveset köszönhet neki, sokak szerint költői szövegei bőrszínre és társadalmi háttérre való tekintet nélkül hatottak a fiatalokra. Világszerte több mint 75 millió lemezét adták el, 2002-ben beiktatták a Hiphop Hírességek Csarnokába, 2017-ben, a szabályok szerint az első lehetséges alkalommal, bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is. Anyja Tupac halála után alapítványt hozott létre, amely tehetséges, nehéz anyagi körülmények között élő gyerekeknek nyújt támogatást. Az életéről 2003-ban készült Tupac: Resurrection című dokumentumfilmet Oscar-díjra jelölték, 2006-ban jelent meg Tupac Shakur Legacy címmel interaktív életrajza, 2017-ben tévésorozat próbálta tisztázni halála körülményeit. Viaszszobra megtalálható Madame Tussaud panoptikumában, 2012-ben a Coachella fesztiválra hologrammal „támasztották fel”.

(Kiemelt kép: Tupac Shakurt ábrázoló falfestmény New York város Harlem nevű negyedében, 2020. május 5-én. Fotó: AFP / Timothy A. Clary)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.