Tréfál a természet

2013. június 28., 12:13

Szerencsés ember Kovács P. Attila fotós, mert élőben láthatta mindazt, amit mi csak természetfilmekből és a világhírű, sárga keretes címlapú magazinból ismerünk. Viszont nem irigy, mert élményeit készséggel megosztja velünk. A Magyar Természettudományi Múzeumban nemrég megnyílt A mamutfenyőktől a gejzírekig című kiállítása voltaképp egy hosszú túra hozadéka abból az országból, amelynek nevét hallva elsőre száz más dolog jut az ember eszébe, nem pedig csodás természeti értékei.

A tárlat négy év munkáját összegzi: az alkotó huszonkét amerikai nemzeti parkban készült fotóinak legjavát mutatja be. Képein olyan természetvédelmi területeket látunk, amelyeket egykor vulkánok, szelek, földrengések formáltak, az eső, a perzselő nap és a fagy munkálta olyanná, amilyennek ma ismerjük őket. Az ember pedig – fegyelmezetten – azzal járult hozzá a természet látványos varázslataihoz és megóvásukhoz, hogy védelmükön kívül mást nem tett. Ha út épült, nem jött a dózer, nem került elő a fejsze, hanem tisztelettudóan átrajzolta a nyomvonalat, megkerülve szilát, gigantikus fenyőt. Békén hagyta tehát, arra az esetre tartalékolva őket, hogy ha a városi lét már végképp nyomasztóvá válna számára, felkeresse, és rácsodálkozzon a természet e lélegzetelállító tréfáira.

A jól kidolgozott képek, a hozzáértő szemmel exponált, hatalmasra kinagyított erdő- és sivatagrészletek, a szokatlan fények, a meghökkentő színek és a mifelénk ismeretlen vízi világ láttán óhatatlanul elgondolkodik az ember azon, hogy jó dolog-e tartós bérletről beszélni nemzeti parkok és tájvédelmi területek esetében napjaink Magyarországán. (Egyeseknek bizonyára nagyon is az.) S ha valamely természetismereti tárgyból pótvizsgára kényszerülne a gyerek vagy az unoka, okvetlenül hozzák el őt ide. De ha ezúttal megúszta volna a bukást, akkor is. Mert már csak azért is érdemes felkeresni ezt a látványos, július 21-ig látható kiállítást, hogy eltöprengjünk azon: voltaképpen milyen kicsik is vagyunk ebben a világban.

Berkó Pál

Február 4-én A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös megrendezésében ismét megtartják a koncertszezon egyik legpördősebb, legintenzívebb fesztiválját, a Prokofjev-maratont. Az egynapos fesztiválon lesznek nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is.

Európában is egyedülállóan veszélyeztetett múzeum és kulturális tér lett a budapesti, az államszocialista rendszer művészeti értékkel is bíró szoboralkotásait egybegyűjtő Memento Park, derült ki az intézmény közleményéből.

Az Adult Swim kedd este bejelentette, hogy minden együttműködést megszakított Justin Roilanddal, miután az ügyészség testi sértéssel és személyes szabadság korlátozásával vádolta meg az egyik legnépszerűbb animációs sorozat társalkotóját.