Több mint száz táncos lép fel a Petőfiről szóló előadásban a Margitszigeten

A Szabadság, szerelem! című tánc-szín-játék Petőfi Sándor rövid, ám kalandos életébe kínál betekintést  a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 4-én, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában.

2023. június 3., 08:35

Szerző:

A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából látható táncelőadás a művészházaspár, Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, az együttes szakmai vezetője és Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, művészeti vezető közös rendezése, alkotása. Nem született még magyar költő, aki több ihletet merített volna a népköltészetből, mint Petőfi Sándor, és nem volt rajta kívül más poéta, akinek munkássága nagyobb hatással lett volna a magyar folklórra, a magyar néplélekre – olvasható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közleményében.

Petőfi és a népi kultúra, a népdal, a népzene, s vele együtt a néptánc szinte összeforrt, olyan egységet képez, hogy szinte magától értetődő volt az összekapcsolásuk. „Ennek a találkozásnak a legszebb és legérdekesebb pillanatait kívánja felvillantani a költő életét bemutató tánc-szín-játék, ami nem más, mint prózai szövegekkel, zenével és tánccal kiegészített tánckoreográfia” – áll a produkció ismertetőjében.

A 22 táncospárból és a 6-8 fős zenekarból álló Magyar Nemzeti Táncegyüttes, budapesti és szegedi, gyermek és felnőtt amatőr táncosokkal kiegészülve lép színpadra a nemzeti összetartozás napján, több mint százan fogják táncukkal elkápráztatni a közönséget a Margitszigeten.

A táncegyüttes a néptánc és népzene nyelvén mutatja be a 200 évvel ezelőtt született költő életének vidám epizódjait, népdalokká vált verseit és a romantika korának legszebb táncait. A diákévek csínytevései, szerelmek, bordalok és néhány mesebeli hős is megelevenedik A helység kalapácsa és a János vitéz című művéből, valamint megismerheti a néző a Pilvax kávéház eseményeit is.

„Nem maradnak ki a belső vívódások, az igaz szerelem, a küzdelmek, a csaták és végül az 1848-as szabadságharc és forradalom szomorú bukása, mindez egy látványos, színes és szórakoztató táncjátékban elmesélve”

 – írják a közleményben.

(Kiemelt képünkön: A Petőfi rövid életét bemutató Szabadság, szerelem! című tánc-szín-játék. Fotó: Cseke Csilla/Magyar Nemzeti Táncegyüttes Facebook oldala.)

Érdekes gondolatkísérletre készül a Ferencvárosi Pinceszínház. Arra keresik a választ, hogy mi történik a három nővérrel, miután Csehov darabja véget ér. Eljutnak valaha Moszkvába? És mi lesz Natasával?

Elhunyt a Magyar Televízió több kultikus produkciójának operatőre, Bayer Ottmár – közölte kedden a hirado.hu.