Törvénynek ellentmondó végrehajtási rendeletet adott ki az Orbán-kormány, úgy tűnik, mintha mégis meg akarná szüntetni a független színházak támogatását

2019. december 31., 16:40

Szerző:

A hatályos törvénynek ellentmondó végrehajtási rendeletet adott ki az Orbán-kormány a független színházak működésével kapcsolatban – hívja fel a figyelmet az Index.

Az új végrehajtási rendelet hétfőn jelent meg a Magyar Közlöny egyik számában, tanúsága szerint az Orbán-kormány mégis megfosztaná a független színházakat a működési támogatástól. A végrehajtási rendeletből – amelyet a kulturális törvény hatalmas felháborodást kiváltó módosításához adtak ki – hiányzik két kulcsjelentőségű szó. Amíg ugyanis a 2016-os végrehajtási rendeletben az szerepelt, hogy „a nemzeti előadó-művészeti szervezetnek vagy kiemelt előadó-művészeti szervezetnek nem minősített szervezetek a szakmai programmegvalósítás és működés támogatására irányuló pályázatokról történő döntés megalapozásához a miniszter az érintett előadó-művészeti bizottság – az érintett előadó-művészeti szervezetek szakmai érdekképviseleti szervezetei által véleményezett – javaslata figyelembevételével szakmai kuratóriumot kér fel”,

az „és működés” fordulatot most kihúzták a szövegből.

Ez azt jelenti, hogy szakmai programmegvalósításra lehet ugyan pályázni, csak az a kérdés,

Orbán Viktor 2018-ban a szolnoki Szigligeti Színházban Balázs Péter igazgatóval
Fotó: Facebook/Szigligeti Színház

hogy van-e értelme, ha egyszerű működésre sincs pénz. Ráadásul egyik pillanatról a másikra változtattak a szövegen, hétfőn ugyanis 221. számú Magyar Közlönyben még minden rendben volt, a szintén aznapi következőből, a 222. számúból már eltűnt az „és működés” fordulat. Kihúzása ahhoz vezethet – hívja fel a figyelmet a hvg.hu –, hogy vagy működésre kiírt pályázat nem lesz, vagy lesz, csak ahhoz nem kérnek fel kuratóriumot.

A működési támogatás megvonása gyakorlatilag halálra ítéli a független színházakat. Az, hogy  támogatásuk megszűnik, a kulturális törvény módosításáról szóló előterjesztésben még benne volt, az emiatt kitört felháborodás nyomán az elfogadott törvényjavaslatból azonban már kivették. Most az Emmi sietve ki is adott egy közleményt, hogy a az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény 19. § (1) bekezdése egyértelműen rendelkezik: mind a szakmai programmegvalósítást, mind a működési támogatást rögzíti, ebből adódóan a független színházak működési támogatása változatlanul, a korábbi évekhez hasonlóan biztosított. 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.