Sándor Pál újra forgat

– Érzelmes, fordulatos, nem szemérmes film – mondja legújabb mozijáról, a Vándorszínészekről Sándor Pál rendező a 168 Órának.

2015. október 30., 21:57

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas, idén Prima Primissima-díjra jelölt alkotó legutóbb 2006-ban rendezett filmet. Most augusztus vége óta ismét forgat. A Vándorszínészek egy, az 1840-es években játszódó kosztümös road movie; forgatókönyvét Sándor Pál, Szekér András és Péterfy Gergely közösen jegyzi. Az operatőr Garas Dániel, a főbb szerepeket Mohai Tamás, Martinovics Dorina, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Hegedűs D. Géza és ifjabb Vidnyánszky Attila játssza.

– A film hat hónap története, melynek során egy vándorszínésztrupp ázva, fázva, éhezve Pestre megy, hogy részt vegyen egy kőszínházi meghallgatáson. Hozzájuk csapódik egy fiatalember, s az ő szemén keresztül ismerjük meg ezt a kis, mániákus közösséget. Van itt szerelem, barátság, árulás és persze remény. Hogy érdemes továbbmenni, együtt maradni, küzdeni.
Ahogy Sándor Pál korábbi filmjeiben (Szeressétek Ódor Emíliát!, Régi idők focija, Ripacsok, Szerencsés Dániel), a kulissza itt is történelmi.

– Ez nálam születési rendellenesség. Szeretek világokat teremteni. Túl vagyunk harminchat nap forgatáson, még tíz téli nap vár ránk. A színészek azt mondják, imádták a munkát. Talán azért, mert szabadságot kaptak tőlem: bíztam bennük, azt kértem, gondolják tovább a karakterüket, adják bele a lényüket.